Annonce

Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen taler i en mikrofon - bag ham står vinderne af 'I gang for 1 million' og 'I gang for 2 millioner'

ØL's konsulent Jens Peter Hermansen, der forleden kunne præsentere vinderne i 'I gang for 1 million' og 'I gang for 2 millioner', håber at ideen om trainee-forløb kan lette generationsskiftet. Arkivfoto: Joachim Kjeldsen

Hvad er en 'trainee' egentlig? ØL forklarer sit nye forslag

Hvad går ØL's forslag om at indføre trainees i landbruget egentlig ud på? Det forklarer konsulent Jens Peter Hermansen nærmere.

Et nyt forslag fra Økologisk Landsforening skal lette generationsskiftet i landbruget. Forslaget handler om at indføre trainee-stillinger, hvor nyuddannede landmænd kan komme i en form for videreuddannelsesforløb hos en landmand, så de efter planen kan blive bedre rustet til en fremtid i landbruget.

Jens Peter Hermansen, der er projektleder og konsulent i Økologisk Landsforening (ØL), har udarbejdet forslaget og uddyber herunder, hvad konceptet med trainees indebærer.

"Hvert eneste trainee-ansættelsesforhold skal tilpasses den enkelte. Det vil vi i ØL gerne hjælpe med; for eksempel at finde ud af, hvor længe skal ansættelsesforholdet gælde, og hvilke mål der er med det," forklarer han.

Tanken er, at trainees skal have en løn – det oplagte spørgsmål er så, om landmanden ikke foretrækker at ansætte en regulær medarbejder, hvis denne koster det samme som en trainee. 

Det er dog ikke sikkert, at lønniveauet skal være det samme. Jens Peter Hermansen siger nemlig, at såfremt ØL bliver en del af konceptet med trainees, vil foreningen holde sig ude af lønforhandlingerne, så det i stedet bliver op til arbejdsgiveren og traineen.

"Det er rigtigt, at det kan blive et dyrt ansættelsesforhold med en trainee, hvis denne skal på kursus et par dage, besøge et mejeri eller lignende – men der er nok også kandidater, som ser, at denne stilling giver noget værdi, som gør, at de ikke behøver få helt så meget i løn som almindelige medarbejdere," siger han.

I første omgang er trainee-konceptet blot et forslag, men skulle det blive en realitet, byder ØL gerne ind på en rolle som rådgiver. Det kan være at screene den enkelte bedrift og medvirke til at beskrive indholdet i ansættelsesforholdet, som passer dertil.

Tror ikke, man risikerer løndumping

Jens Peter Hermansen mener også, at andre parter end traineen har en interesse i at realiseret ideen.

"Jeg kan godt se et forløb for mig, hvor vi har et tættere samarbejde med både mejerier, slagterier og finansieringskilder, og det kan jo spille ind i ansættelsesforholdet. Det er ikke bare i vores, traineens eller landmandens interesse – det er også leddet, der kommer bagefter: For eksempel skal mejerierne være sikre på, at nogen kan levere mælk til dem, så de skal også til at tage et ansvar for at hjælpe den næste generation i gang. Alle kender problematikken med generationsskiftet," siger han.

Jens Peter Hermansen foreslår også, at bankerne evt. kunne hjælpe med mere favorable finansieringsvilkår til dem, der har gennemført et trainee-forløb og dermed fået et dybere indblik i at drive et landbrug:

"Så har banken jo også en større sikkerhed for sine penge og måske større tillid til kandidaten."

Risikerer man ikke, at lønniveauet enten dumpes, så trainees ender med at arbejde gratis, eller at de faktisk kan blive så billig en arbejdskraft, at de tager stillinger fra både almindeligt ansatte og praktikanter?

"Jeg vurderer, at det ikke vil være tilfældet - ikke mindst da gode trainees til driftslederstillinger er en stor mangelvare."

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning