Annonce

Annonce

Gymnasieelever ser statsminister Lars Løkke Rasmussen holde valgtale

Her holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgtale på Fjerritslev Gymnasium. Klima og miljø er øverst på vælgernes dagsorden, viser en ny undersøgelse. Foto: Jens Astrup/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Klima og miljø topper vælgernes ønskeliste

En ny måling viser, at klima- og miljøpolitik er det emne, som flest vælgere prioriterer højt i valgkampen.

Klimaet og miljøet har fået markant mere opmærksomhed blandt vælgerne under dette folketingsvalg i forhold til de foregående. Det viser to nye målinger foretaget af Norstat for Jyllands-Posten. 

I begge målinger indtager miljø og klima førstepladsen efterfyldt af sundheds-, udlændinge- og socialpolitik.

I den ene måling blev respondenterne bedt om at angive, hvilket politisk område der var mest afgørende for deres stemmeafgivning. Her svarede 22 pct. miljø- og klimapolitikken efterfulgt af 16 pct., der finder sundhedspolitik vigtigst.

I den anden måling blev de bedt om at give op til tre svar - her havde 46 pct. miljø og klima i deres top tre. Nummer to var sundhedspolitik med 39 pct.

Også ved valget i 2015 stod sundhedspolitikken højt på vælgernes dagsorden. I slutningen af maj - kort før valget - viste en undersøgelse, at vælgerne fandt sundhedsområdet som det vigtigste politiske område skarpt efterfulgt af flygtningepolitik og dernæst beskæftigelse og økonomi. Dengang skulle respondenterne vælge to emner. 

En måling i marts 2015 viste også, at sundhed og indvandring var det vigtigste emne for vælgerne: Næsten 4 ud af 10 vægtede disse emner højest. Klima var noget længere nede på listen, da blot hver femte vælger fandt dette vigtigst.

En gennemgang fra 25 forskere og ansatte på DTU viser, at kun to partier - Enhedslisten og Alternativet - har fremlagt en klimapolitik, der kan opfylde Paris-aftalens målsætninger. De øvrige partier har enten ikke fremlagt en egentlig klimaplan, eller også lever den ikke op til Paris-aftalen.

Gennemgangen viser også, at der stort set ikke er forskel på Socialdemokratiets og Venstres klimapolitik.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT