Annonce

Gymnasieelever ser statsminister Lars Løkke Rasmussen holde valgtale

Her holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgtale på Fjerritslev Gymnasium. Klima og miljø er øverst på vælgernes dagsorden, viser en ny undersøgelse. Foto: Jens Astrup/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Klima og miljø topper vælgernes ønskeliste

En ny måling viser, at klima- og miljøpolitik er det emne, som flest vælgere prioriterer højt i valgkampen.

Klimaet og miljøet har fået markant mere opmærksomhed blandt vælgerne under dette folketingsvalg i forhold til de foregående. Det viser to nye målinger foretaget af Norstat for Jyllands-Posten. 

I begge målinger indtager miljø og klima førstepladsen efterfyldt af sundheds-, udlændinge- og socialpolitik.

I den ene måling blev respondenterne bedt om at angive, hvilket politisk område der var mest afgørende for deres stemmeafgivning. Her svarede 22 pct. miljø- og klimapolitikken efterfulgt af 16 pct., der finder sundhedspolitik vigtigst.

I den anden måling blev de bedt om at give op til tre svar - her havde 46 pct. miljø og klima i deres top tre. Nummer to var sundhedspolitik med 39 pct.

Også ved valget i 2015 stod sundhedspolitikken højt på vælgernes dagsorden. I slutningen af maj - kort før valget - viste en undersøgelse, at vælgerne fandt sundhedsområdet som det vigtigste politiske område skarpt efterfulgt af flygtningepolitik og dernæst beskæftigelse og økonomi. Dengang skulle respondenterne vælge to emner. 

En måling i marts 2015 viste også, at sundhed og indvandring var det vigtigste emne for vælgerne: Næsten 4 ud af 10 vægtede disse emner højest. Klima var noget længere nede på listen, da blot hver femte vælger fandt dette vigtigst.

En gennemgang fra 25 forskere og ansatte på DTU viser, at kun to partier - Enhedslisten og Alternativet - har fremlagt en klimapolitik, der kan opfylde Paris-aftalens målsætninger. De øvrige partier har enten ikke fremlagt en egentlig klimaplan, eller også lever den ikke op til Paris-aftalen.

Gennemgangen viser også, at der stort set ikke er forskel på Socialdemokratiets og Venstres klimapolitik.

Flere artikler fra samme sektion

Regeringen afviser ny målsætning for økologien

ØL's målsætning om 30 pct. økologi i 2030 er "urealistisk", mener Det Konservative Folkeparti. Liberal Alliance ønsker, at markedskræfterne - ikke politikerne - afgør målet.

24-05-2019 4 minutter Valg 2019PolitikØkologisk Landsforening

EU-kandidater vil gøre grøn mad billigere, men store partier er imod

EP-VALG: Flere EU-spidskandidater vil have sænket momsen på miljøvenlige varer. Socialdemokratiet, Venstre og Konservative er imod.

24-05-2019 5 minutter EUValg 2019

Over halvdelen af maden i offentlige køkkener skal være økologisk, mener politisk flertal

Et flertal på tværs af fløjene ønsker en national målsætning om mindst 60 pct. økologi i offentlige køkkener.

24-05-2019 3 minutter Valg 2019Det Økologiske SpisemærkePolitik