Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Der burde tages fat på at reducere husdyrproduktionen, lyder en del af kritikken af landbrugsaftalen.

Kritik af landbrugsaftalen: Alt for få konkrete reduktioner

Enhedslisten er blandt kritikerne af den netop indgåede landbrugsaftale - selvom partiet forblev i forhandlingerne og er med i forliget.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, var ikke synderligt begejstret, da hun sammen med de øvrige forligspartiers formænd og fødevareministeren kunne præsentere den brede landbrugsaftale.

For Mai Villadsen var det vigtige at få sat nogle grønne aftryk og så ellers agere vagthund, hvis klima- og kvælstofindsatsen går for langsomt. Men manglen på konkrete reduktioner her og nu bekymrer partiet.

"Vi synes, der er for få konkrete virkemidler her og nu," sagde ordføreren på pressemødet i forbindelse med præsentationen.

Organisationen Greenpeace er heller ikke imponeret over ambitionsniveauet og kalder reduktionsmålet på 55 pct. for "en parodi":

"Et bindende reduktionsmål for landbruget på så lidt som ned til 55 pct. i 2030 er en parodi, skubber ansvaret videre til andre sektorer, gør omstillingen unødvendigt dyrere og udsætter bare den reduktion af den animalske produktion, som under alle omstændigheder bliver nødvendig," siger Kristine Clement, der er kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Organisationen er dog glad for aftalens satsning på den plantebaserede produktion.

Hos den grønne tænketank Concito er der ligeledes skuffelse over mængden af konkrete reduktioner. Programchefen for fremtidens fødevarer, Michael Minter, forklarer på Twitter, at aftalen har mange gode ambitioner, men "alt for få konkrete reduktioner", og at det er tiltrængt med et genbesøg af aftalen i 2023, hvilket partierne også har aftalt.

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, er overordnet set glad for aftalen, men hun er også bekymret over tempoet.

"Jeg er bekymret over, at man har fundet så få reduktioner på den korte bane. Vi har lige fået en FN-rapport, der slår fast, at reduktionerne skal ske nu," siger hun til TV2 News med tryk på "nu".

"Så skal man finde malurt i bægeret, er det, at reduktionerne sker for langsomt," fortsætter hun.

Hun ser dog positivt på, at reduktionsmålet for landbruget er bindende, og at man vil tage 100.000 ha landbrugsjord ud af omdrift, hvilket ikke kun gavner klimaet, men også biodiversiteten. Hun så dog gerne, at man havde taget endnu mere lavbundsjord ud af drift.

"De arealer skulle aldrig være blevet drænet og dyrket," siger hun.

Hun mener, at man kunne have sikret flere reduktioner ved at få reduceret husdyrproduktionen, men forventer dog, at reduktionen kommer hen ad vejen, fordi der i aftalen lægges så meget vægt på plantebaseret mad.

Selvom hun er skeptisk over for tempoet i aftalen, minder hun om, at reduktionerne jo skal findes, fordi målet er bindende.

"De skal i arbejdstøjet, men man har lagt en god ramme for den grundlæggende omstilling."

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd