Annonce

Annonce

Landbrug & Fødevarers hovedkontor ses udefra

Hos Landbrug & Fødevarer er der ikke opbakning til Dansk Folkepartis forslag om at dele Miljø- og Fødevareministeriet op i to ministerier. Foto: Ross G. Strachan/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

L&F afviser forslag om at dele ministerium op i to

Landbrug & Fødevarer vil bevare Miljø- og Fødevareministeriet og er imod flere partiers ønske om et grønt superministerium.

SF, Enhedslisten og Alternativet ønsker at oprette et grønt superministerium, der sikrer den grønne omstilling, men der er ikke just begejstring for idéen hos Landbrug & Fødevarer (L&F).

“Vi er bange for, at et samlet grønt ministerium simpelthen bliver for uoverskueligt,” siger L&F’s formand, Martin Merrild, til altinget.dk.

Han frygter, at områder som fødevaresikkerhed og eksportfremme vil glide i baggrunden og foretrækker derfor den nuværende opbygning, hvor Miljø- og Fødevareministeriet består. Dermed taler han også imod Dansk Folkepartis forslag om at dele ministeriet op i to som før Venstre-regeringen kom til magten i 2015. 

Da Fagmediet Økologisk i sidste uge kontaktede L&F i anledning af DF’s forslag, havde organisationen ingen kommentarer, men nu advarer Martin Merrild mod forslaget, fordi miljø- og fødevareområdet hænger så tæt sammen.

“Tag sådan noget som målrettet regulering, der skal passe i regelsæt, som både har udgangspunkt i landbrugs- og miljøregler. Der er så mange eksempler, hvor der er en dobbelthed,” siger han til altinget.dk.

Modspil til Finansministeriet

Økologisk Landsforening har ikke taget stilling til, hvorvidt DF’s forslag er hensigtsmæssigt eller ej, da man ikke har analyseret opdelingen til bunds endnu.

“Vi er dog ret optagede af, at både strukturen i ministerierne og den kommende politiske ledelse efter valget bliver en meget stærkere drivkraft for grøn omstilling i landbruget,” sagde foreningens politiske direktør, Paul Holmbeck, i sidste uge til Fagmediet Økologisk.

Det grønne superministerium, som SF, Alternativet og Enhedslisten ønsker, skal være ansvarligt for at tjekke, om ny love tager tilstrækkeligt hensyn til miljøet og klimaet, og det skal ifølge partierne ses som et modspil til Finansministeriet.

Socialdemokratiets næstformand i folketingsgruppen, Dan Jørgensen, finder overordnet set idéen god, men afviser at gå nærmere i detaljer med partiets holdning til forslaget.

Flere artikler fra samme sektion

Professor: Mere grønt kan løse adskillige miljøproblemer

Mindre kød og mere grønt hjælper ikke kun klimaet, men også naturen og vandmiljøet. EU er obs på det, lyder det fra EU-repræsentant.

27-02-2020 4 minutter Mere grønt mindre kød,   Bæredygtighed,   Klima,   Miljø

’Mr. Økologi’ takker af efter 25 år: »Det har været som at stille et telt op midt i en orkan«

Da Paul Holmbeck tiltrådte i det daværende Landsforeningen Økologisk Jordbrug var økologien en niche. Han var med til at gøre den til en del af danskernes hverdag - men der er også ting, som han ønsker, han havde gjort anderledes.

26-02-2020 14 minutter Økologisk Landsforening

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer,   Mere grønt mindre kød