Annonce

Annonce

Lavbundsjord med træer i baggrunden

Når lavbundsjord drænes og dyrkes, frigiver det store mængder drivhusgasser. Derfor påvirker det landbrugets udledning, når et større areal af jordene dyrkes. Foto: Colourbox

Landbrugets klimabelastning er med ét steget, efter regnefejl er rettet

For nylig kom det frem, at lavbundsjord fylder mere i landbruget end hidtil antaget. Ny beregning viser, hvor meget det konkret betyder for sektorens klimaaftryk.

Der var tale om en regnefejl af de større, da det for få uger siden kom frem, at man har undervurderet arealet af lavbundsjorder i Danmark. Der var ikke 108.000 hektar, men derimod 171.000 af de kulstofrige jorder, der udleder store mængder drivhusgasser, hvis de dyrkes.

Spørgsmålet, der så stod tilbage, var, hvilken betydning det har for beregningen af landbrugets klimabelastning. Det svar er nu kommet. I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) nemlig, at den nye beregning viser, at landbrugets udledning med ét er steget med 1,6 mio. ton - det svarer til 3,2 pct. af den samlede drivhusgasudledning i Danmark. Det skriver dr.dk.

"Vi kommer til at tage nogle alvorlige snakke om dansk landbrug, når vi til foråret tager hul på de konkrete klimahandlingsplaner," skrivewr De Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, der bad om den nye beregning, i en opdatering på Facebook.

I den nye finanslov er der afsat 200 mio. kr. om året frem mod 2030 til at udtage lavbundsjord fra omdrift, men beløbet er langt fra nok, mener hun, og foreslår derfor - ifølge dr.dk. - at en større del af EU's landbrugsstøtte bliver givet til grønne projekter frem for direkte arealstøtte til landmændene.

Når den kulstofrige lavbundsjord drænes og dyrkes, sker der en nedbrydning af jordens organiske stof, hvilket fører til udledning af drivhusgasser.

Ifølge Aarhus Universitet udleder de 171.000 ha lavbundsjorde drivhusgasser svarende til 5,7 mio. ton, hvilket er over 10 pct. af de samlede danske udledninger.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT