Annonce

Annonce

Annonce

"Klima og kost er en kompliceret sag, og vi er nødt til at vægte fagligheden højt og kigge på energiindholdet i fødevarerne frem for bare at sige mere grønt og mindre kød," siger Finn Tang. Arkivfoto

Mælkeformand kritiserer kampagne fra Økologisk Landsforening

Formanden for Økologisk Landsforenings mælkeudvalg, Finn Tang, stiller sig kritisk overfor foreningens kampagne for mere grønt. Han savner flere nuancer.

Økologisk Landsforening (ØL) kører i øjeblikket en kampagne for en af foreningens mærkesager - ’Mere grønt’ - der har fokus på, hvordan en forandring af vores måltider med mere grønt og mindre kød kan gøre en forskel for klimaet.

Finn Tang, der er formand for ØL’s mælkeudvalg, forholder sig dog kritisk til foreningens kampagne.

»Det er alt for unuanceret bare at sætte lighedstegn mellem mere grønt på tallerkenen og et bedre klima. Jeg synes, Økologisk Landsforening bevæger sig på en farlig vej med kampagnen, som i bedste fald er vildledende og samtidig potentiel skadelig for en del af foreningens medlemmer,« siger Finn Tang og uddyber:

»Hvis du udskifter en lille kotelet med salat, så skal du spise et halvt kilo salat for at få samme mængde energi og 10-12 kg salat for at få samme mængde proteiner. Klima og kost er en kompliceret sag, og vi er nødt til at vægte fagligheden højt og kigge på energiindholdet i fødevarerne frem for bare at sige mere grønt og mindre kød. Det er for simpelt og ikke retvisende for forbrugerne. Energiindholdet i en væsentlig del af de grønne fødevarer er så lavt, at det ikke giver klimamæssig mening med et simpelt råd om mere grønt, siger Finn Tang.

Mere brunt på tallerkenen

Mælkeudvalgsformanden er optaget af klimadebatten og landbrugets muligheder for at bidrage til klimaforbedringer. Han savner dog, at nuancerne kommer med - ikke blot i ØL’s kampagne, men i debatten generelt.

»Der kan være masser af gode grunde til at spise mere grønt såsom sundhedsmæssige fordele, og det kan man fint kommunikere. Men hvis det skal give mening for klimaet, så er det mere nuanceret end dét, og så er det i virkeligheden mere brun mad i form af kartofler, korn og brød, man skal have fokus på, fordi energiindholdet er højt,« siger Finn Tang.

Mælkeudvalgsformanden har derfor tænkt sig at rejse en debat om kampagnen for mere grønt og klimaet på foreningens generalforsamling d. 5. marts.

Lytter til bekymringer

Der bliver lyttet til mælkeudvalgsformandens bekymringer, men det får ikke foreningen til at stoppe sit fokus på mærkesagen ’Mere grønt’.

»Forskerne peger på, at noget af det vigtigste, vi kan gøre for klimaet, er at omlægge til en mere plantebaseret kost med færre animalske produkter samt at minimere madspild og vælge grønt i sæson. Hvis vi skal tage os selv seriøst som en interesseorganisation, der arbejder for en økologisk og bæredygtig omstilling af samfundet, skal vi også arbejde for en forandring, som virkelig vil gøre en forskel ift. klimaet,« siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Han fortsætter:

»Det gør vi, samtidig med at vi kæmper for mere økologi på tallerkenen og i landbruget – både det grønne og det animalske. Flere økologiske marker vil medføre mere plads til det grønne og færre husdyr samlet set, da økologiske husdyr har langt mere plads end de konventionelle dyr. Det er faktisk en af økologiens styrker, at vi ikke kan og skal opretholde den nuværende store husdyrproduktion, hvis landbruget omlægges til økologisk drift.«

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd