Annonce

Annonce

Mejetærsker i kornmark

Det økologiske landbrugsareal udgør blot 2,7 pct. i Storbritannien. Men det er på vej frem, lyder det fra Soil Association. Arkivfoto

Markant nedgang for britisk økologi

På godt ti år er det økologiske areal i Storbritannien faldet med en tredjedel.

Det britiske økologiareal afspejler ikke just den generelle vækst i økologien verden over.

Godt nok steg arealet en anelse i 2019 i forhold til 2018, men det er langt fra topniveauet i 2008, viser nye tal fra det britiske fødevareministerium.

Dengang fyldte det økologiske areal - inklusive arealer under omlægning - ca. 750.000 hektar, men siden er tallet faldet og lå i 2019 på 485.000 hektar. Det er godt nok en stigning på 2,4 pct. siden 2018, men et fald på 34 pct. siden 2008.

Det økologiske areal udgør nu 2,7 pct. af det samlede landbrugsareal i Storbritannien. Til sammenligning ligger EU-gennemsnittet på 7,7 pct.

Finanskrisens efterveer

Clare McDermott, chef for markedsudvikling hos den britiske økologiorganisation Soil Assocation Certification, forklarer, at nedgangen skyldes finanskrisen, som dengang fik flere supermarkeder til at fjerne økologiske varer fra hylderne, hvilket førte til, at landmænd lagde tilbage fra økologi.

“Men vi er virkelig glade for at se, at der er en lille fremgang i det britiske økologiske areal i 2019, og en vækst på 14 pct. blandt de landmænd, der sidste år begyndte at omlægge til økologi med Soil Association Certification (privat øko-certificering, red.)” skriver hun i en mail til Økologisk Nu.

Hun uddyber, at 2019 blev det ottende år i træk, hvor salget af økologiske varer voksede, og at man dermed nåede en rekordomsætning på 2,45 mia. pund, svarende til 20,3 mia. kr.

Der er dog et behov for, at den britiske regering arbejder på at skabe tillid til, at landbrugspolitikken vil understøtte økologien fremadrettet, bl.a. ved at lade landbrugsstøtteordningen ‘Environmental Land Management Scheme’ tilgodese de landbrug, der yder noget ekstra for miljøet, mener hun.

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening