Annonce

Annonce

Carsten Sørensen økologikonsulent i stald

Carsten Sørensen er en af de mange landbrugskonsulenter, som år efter år har oplevet it-koks i Landbrugsstyrelsen. I nat fik han nok og skrev et brev til fødevareministeren. Privat foto

Massiv kritik af it-koks i Landbrugsstyrelsen

Frustrerede landbrugskonsulenter fra hele landet står i kø med sønderlemmende kritik af landbrugsstyrelsens tast selv-system

'Tak for din ros til danske landmænd, det syntes jeg de fortjener. Men det jeg ikke synes, de danske landmænd fortjener, er den dårlige behandling, som Landbrugsstyrelsen giver dem.'

Sådan indleder den sønderjyske økologikonsulent Carsten Sørensen et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S). Brevet er afsendt kl. 01.45 i nat, efter at han to gange efter midnat forgæves havde forsøgt at indtaste fællesskemaet for to af de ca. 70 landmænd, som han er rådgiver for.

'Så nu er vi på dag 3, hvor It-programmet tast selv ikke kører og ingen reaktion fra Landbrugsstyrelsen. Jeg syntes det er under alt kritik,' skriver Carsten Sørensen videre.

Han er formand for Kødudvalget i Økologisk Landsforening, og ved siden af en produktion af kødkvæg har han de seneste 17 år arbejdet som økologikonsulent. De seneste ti år som selvstændig under navnet Økologikonsulenten, og han er dybt forundret over den måde, som Landbrugsstyrelsen agerer på, eller snarere den måde, som den ikke agerer på – både før og under corona-krisen.

"Det er den eneste statslige organisation, som endnu ikke har forholdt sig til corona, selv om det er tydeligt, at de mangler folk til at vedligeholde deres systemer. Vi har hverken kunnet logge os på systemet lørdag, søndag eller mandag, og der kommer ikke et ord fra Landbrugsstyrelsen. Det kan ende med, at flere landmænd ikke får deres støtte," uddyber Carsten Sørensen sin kritik over for fagmediet Økologisk.nu 

"Hvert år ved vi, at der er x antal konsulenter, som går ned med stress i foråret. Det kan ikke være rimeligt, og jeg synes, at det er udtryk for en stor arrogance fra ledelsen i Landbrugsstyrelsen. Hvis jeg drev en privat virksomhed på samme måde, var den gået konkurs for mange år siden," siger den jyske økologikonsulent.

Han forstår ikke, hvordan myndighederne kan acceptere, at det år efter år viser sig, at styrelsens it-system er ude af stand til at håndtere spidsbelastningen omkring deadline for støtteansøgninger.

Han undrer sig samtidig over, hvordan Landbrugsstyrelsens direktør kan oplyse, at Tast Selv kører godt.

'Det er simpelthen ikke sandt. Tast Selv kører rigtig dårligt. Og det kører specielt dårligt for økologer og naturplejende landmænd,' hedder det i brevet til ministeren.

'Lige nu sidder landmænd med deres rådgivere i telefonen og forsøger at indsende fællesskemaer for 2020, hvor der søges om grundbetaling, økologistøtte og støtte til pleje af græs- og naturområder. Men det it-system (tast selv) som fællesskemaet skal indberettes i, kører simpelthen ikke,' skriver han til ministeren.

'Konsekvensen heraf er, at en indberetning af fællesskemaer, som burde tage en time, nu tager 3-4 timer. Og fællesskemaer, der burde tage 3 timer, slet ikke kan indsendes.'

Ifølge Carsten Sørensen giver det landmændene urimelig høje udgifter til at søge støtte og til at indberette deres økologi og pleje af græs, da de alt for ofte kommer til at betale konsulenten 'for at lave ingenting'.

Hvis fødevareministeren ønsker en dybere indsigt i problematikkerne landmænd og Landbrugsstyrelsen imellem, stiller jeg mig gerne til disposition.

— Carsten Sørensen

Ifølge Carsten Sørensen er det især kritisk, at hovedparten af de landmænd, der driver naturnært landbrug, endnu ikke fået deres plejegræs- og naturstøtte for 2019.

'Nu får de så nye dyre regninger fra økologi- eller planteavlskonsulenten, men de har ikke en krone at betale med. Mange af disse dyre regninger skyldes ene og alene et ikke fungerende it-system i Landbrugsstyrelsen,' lyder kritikken fra Carsten Sørensen.

Fra sommeren 2019 og frem til 20. februar i år har han registreret hele syv udsættelser af ansøgninger om arealstøtte til økologi og naturpleje, og han mener at der er tale om et svigt af landbruget, som bør få ministeren til at reagere.

'Hvis fødevareministeren ønsker en dybere indsigt i problematikkerne landmænd og Landbrugsstyrelsen imellem, stiller jeg mig gerne til disposition,' slutter brevet som i morges lå i indbakken hos Mogens Jensen.

Fagmediet Økologisk.nu har været i kontakt med Landbrugsstyrelsen, som hurtigst muligt vil vende tilbage med svar på kritikken.

Kritik fra mange sider

Carsten Sørensen er langt fra alene med sin kritik. Mandag udsendte Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, og Claus Østergaard, plantechef, ØkologiRådgivning Danmark, et fælles debatindlæg, hvor de foreslår, at Landbrugsstyrelsen igangsætter udbetalinger på 80 pct. af støtten og laver en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig. 

Under overskriften: Konsulenter raser over dårligt it-system bragte LandbrugsAvisendesuden i går en artikel med citater fra flere IT-trætte konsulenter. En af dem er planteavlskonsulent Per Aggerholm fra Landbo Limfjord:

"Det er flot, at ansøgningsrunden kører videre på trods af corona. Men kører tast selv? Svaret er et rungende nej. Vi brugere (konsulenter) er efterhånden så smaskhamrende trætte af den elendige performance, som tast selv udviser - også før corona!" siger han til Landbrugsavisen.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer