Annonce

Forskning viser, at biodiversiteten på økologiske marker er 30 pct. højere end på konventionelle marker. Foto: Irene Brandt-Møller

Medie: EU planlægger massivt økologimål for at styrke biodiversiteten

EU vil angiveligt mere end tredoble det økologiske areal for at styrke biodiversiteten.

I 2030 kan en fjerdedel af landbrugsarealet i EU være økologisk.

Det er i hvert fald den målsætning, som EU-politikerne angiveligt har skrevet ind i et udkast til unionens kommende biodiversitetsplan, som udkommer senere på måneden. Det oplyser anonyme kilder ifølge Farmers Weekly.

Ifølge kilderne er målsætningen skrevet ind som et led i at vende tabet af biodiversitet, men man anerkender, at der vil være brug for tiltag, der øger efterspørgslen på økologiske varer.

Den økologiske paraplyorganisation Ifoam, som repræsenterer over 700 økologiske organisationer, har selv foreslået en målsætning om 20 pct. 

Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening er ikke bekendt med, at målet skulle være skærpet.

"Men det ville da være storartet," siger hun til Økologisk Nu.

Tal fra 2018 viser, at det økologiske areal i EU fyldte 7,5 pct. efter at være steget med 25 pct. mellem 2012 og 2017.

Ifoam har også foreslået, at 20 pct. af fødevarerne i alle offentlige køkkener bør være økologiske, men om dén målsætning bliver en del af udkastet, skriver Farmers Weekly ikke noget om.

Andre dele af biodiversitetsplanen går på at reducere brugen af pesticider med 50 pct. frem mod 2030, og at 10 pct. af det nuværende landbrugsareal skal genskabes som landskab med høj biodiversitet.

Eftersom der på nuværende tidspunkt er tale om et udkast til biodiversitetsplanen, er det ikke givet, at tiltagene og målsætningerne kommer med i den endelige version.

Flere artikler fra samme sektion

Svar til Zetland: Økologien ér en bæredygtig del af løsningen

DEBAT: Når Zetlands nylige artikel om økologi lægger så stor vægt på økologiens udbytte og alene kobler klimaaftryk sammen med dette begreb om effektivitet, giver det et forsimplet billede af klimaaftrykket.

20-01-2021 9 minutter Debat,   Bæredygtighed,   Klima

Gasoline Grill gør klar til at indtage Tivoli

Når Tivoli i København til påske slår dørene op til en ny sæson, kan den gamle have byde på en ny attraktion i form af den økologiske burgerbar Gasoline Grill, som åbner kædens hidtil største restaurant.

20-01-2021 3 minutter Foodservice

I 2020 solgte Coop 20 pct. flere økologiske varer end året før

Hver syvende vare, som Coops kunder stoppede i indkøbskurven i 2020, var økologisk, og en voksende andel af dem var forarbejdede produkter.

19-01-2021 5 minutter Detailhandel