Annonce

Annonce

Mette Frederiksen står på et podie under valgkampen - foran hende er en flok fotografer

Danmarks nye statsminister, Mette Frederiksen (S), kan nu præsentere sit nye ministerhold, der bl.a. giver Danmark en ny minister for miljøområdet og en anden for fødevareområdet. Foto: Thea Wiborg/News Öresund/flickr CC BY 3.0

Miljøet får igen sin egen minister

Danmark får atter en minister for miljøet og en anden for fødevareområdet. Selve Miljø- og Fødevareministeriet forbliver dog samlet.

Artiklen er opdateret kl. 13:54, efter at det blev offentliggjort, at Miljø- og Fødevareministeriet forbliver samlet.

Da Venstre overtog regeringsmagten i 2015 valgte partiet at sammenlægge Miljøministeriet og Fødevareministeriet og gøre Eva Kjer Hansen til ny miljø- og fødevareminister.

Nu er stillingen atter delt mellem to ministre, så der kommer én minister for miljøet og en anden for fødevarerne i den S-ledede regering - men selve ministeriet forbliver samlet som Miljø- og Fødevareministeriet. 

Ny miljøminister er 34-årige Lea Wermelin, som er valgt i Bornholms storkreds og tidligere har været bæredygtighedsordfører for Socialdemokratiet. 55-årige Mogens Jensen bliver ny minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde.

Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening, ser positivt på, at de to nye ministre forbliver under samme tag.

“Det er positivt, at det ministeriet forbliver samlet, fordi vi i økologien har brug for at samtænke miljø og fødevarer,” siger han. 

Var ministeriet blevet opdelt, ville det blive en udfordring at koordinere arbejdet, der foregår mellem miljø- og fødevareområdet, mener han.

“Skal der udvikles politik mellem to ministerier, er det bare sværere. Det er en central udfordring for alle regeringer rundt om i verden at lave integreret politikudvikling på tværs af ministerier,” siger Paul Holmbeck, der samtidig peger på, at det kan blive en fordel for miljøet, at det får sin egen minister, der kan arbejde ud fra en mere selvstændig platform end før.

Flere artikler fra samme sektion

Finansloven giver milliarder til klima- og naturindsats i landbruget

Landmænd skal kompenseres for at udtage lavbundsjord, og en fond skal finansiere skovrejsning.

03-12-2019 2 minutter KlimaPolitik

Han viser vej med økologi: »Det er som at putte lys ind i mørket«

"For de her landmænd er konventionelt landbrug slet ikke en mulighed," siger biolog Klaus Sall, der har udbredt økologi i Afrika og hjulpet landmænd med at øge udbytter og indtjening.

03-12-2019 4 minutter UlandsarbejdeBæredygtighedUdland

Øko-konsulent stod med helt særlige udfordringer i bjergrigt land

Jesper Saxgren har arbejdet for at udbrede økologi i Bhutan - et land, der på flere områder skiller sig markant ud i forhold til andre ulande.

03-12-2019 4 minutter Ulandsarbejde