Annonce

Annonce

En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

"Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU," siger Lars Gårn Hansen. Foto: Colourbox

Miljøvismand: Dansk landbrug halter efter andre EU-lande i CO2-effektivitet

Selvom en reduceret produktion herhjemme, øger udledningen i udlandet, vil det stadig have en gavnlig effekt på klimaet og samfundsøkonomien, vurderer vismand Lars Gårn Hansen.

Dansk landbrug er ikke specielt klimavenligt sammenlignet med andre EU-lande, når man måler udledningen per tjente krone. Det fortæller Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, i et interview med altinget.dk.

“Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng. Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU. Kun lidt mindre - men mindre,” siger Lars Gårn Hansen til altinget.dk.

Han affejer desuden argumentet om, at det vil skubbe al udledning til udlandet, hvis man nedbringer udledningerne i det danske landbrug. Han mener ikke, at lækagen er et “tungtvejende argument” for at udskyde klimatiltagene. Lækagen er den andel af udslippet, der øges i et andet land, når et land indskrænker eller stopper sin produktion af en given vare.

“Og selvom man flytter noget produktion til et EU-land, hvor landbruget er væsentlig mindre CO2-effektivt, så er lækagen begrænset, hvis landet er bundet af EU’s klimareduktionskrav for ikke-kvotesektoren. Det skyldes, at landet på grund af EU-kravet skal gennemføre ny klimaregulering, der fjerner den stigning i CO2-udledning, som udflytningen af landbrugsproduktion fra Danmark medfører,” forklarer han og tilføjer, at der samtidig vil være en række sidegevinster for Danmark i form af lavere udledning af kvælstof og ammoniak.

Af samme årsag vil de første mange klimatiltag i landbruget ifølge Lars Gårn Hansen give samfundsøkonomisk overskud.

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening