Annonce

Annonce

En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

"Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU," siger Lars Gårn Hansen. Foto: Colourbox

Miljøvismand: Dansk landbrug halter efter andre EU-lande i CO2-effektivitet

Selvom en reduceret produktion herhjemme, øger udledningen i udlandet, vil det stadig have en gavnlig effekt på klimaet og samfundsøkonomien, vurderer vismand Lars Gårn Hansen.

Dansk landbrug er ikke specielt klimavenligt sammenlignet med andre EU-lande, når man måler udledningen per tjente krone. Det fortæller Lars Gårn Hansen, der er miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, i et interview med altinget.dk.

"Samlet set kan Danmark ikke bryste sig af at have en særligt klimavenlig landbrugsproduktion i EU-sammenhæng. Hvis vi opgør det i gennemsnit og kigger på, hvor mange penge der tjenes per ton udledt CO2, så er dansk landbrug mindre CO2-effektivt end landbruget i resten af EU. Kun lidt mindre - men mindre," siger Lars Gårn Hansen til altinget.dk.

Han affejer desuden argumentet om, at det vil skubbe al udledning til udlandet, hvis man nedbringer udledningerne i det danske landbrug. Han mener ikke, at lækagen er et "tungtvejende argument" for at udskyde klimatiltagene. Lækagen er den andel af udslippet, der øges i et andet land, når et land indskrænker eller stopper sin produktion af en given vare.

"Og selvom man flytter noget produktion til et EU-land, hvor landbruget er væsentlig mindre CO2-effektivt, så er lækagen begrænset, hvis landet er bundet af EU's klimareduktionskrav for ikke-kvotesektoren. Det skyldes, at landet på grund af EU-kravet skal gennemføre ny klimaregulering, der fjerner den stigning i CO2-udledning, som udflytningen af landbrugsproduktion fra Danmark medfører," forklarer han og tilføjer, at der samtidig vil være en række sidegevinster for Danmark i form af lavere udledning af kvælstof og ammoniak.

Af samme årsag vil de første mange klimatiltag i landbruget ifølge Lars Gårn Hansen give samfundsøkonomisk overskud.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg