Annonce

Annonce

En forbruger tager en pakke oksekød op fra køledisken

Alternativets forslag om en afgift på oksekød mødte bred modstand, da forslaget blev førstebehandlet i Folketinget. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Minister siger nej til forslag om kødafgift

Det vil være et "administrativt monster" at pålægge oksekød en afgift, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Alternativets forslag om en afgift på 17 kr. pr. kg. oksekød har ikke den fornødne opbakning i Folketinget. Fredag blev forslaget førstebehandlet i Folketinget, og her afviste flere partier at bakke op om forslaget, der har til hensigt at sænke Danmarks klimabelastning. Det skriver FødevareWatch.

“Hvis man lavede en afgift på kød, som det her foreslås fra Alternativet, vil der dukke enormt mange administrative problemer op. Oksekød er ikke bare noget, vi sælger i 400 gram nede i Netto. Det bliver også blandet i en masse ting. Så skal man finde ud af, hvor meget kød der er i det ene eller andet - og så skal der betales afgifter af det,” sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) i Folketinget.

Socialdemokraternes Jens Joel sagde, at hellere vil se på, hvordan man kan regulere landbrugets udledning i stedet for at pålægge kød en afgift, mens Dansk Folkepartis Mikkel Dencker mener, at danskerne i højere grad vil købe kød i Tyskland, hvis det bliver dyrere i Danmark. 

Enhedslisten anerkendte forslaget, men mener, at det er for uambitiøst.

Idet forslaget ikke har flertal, stopper behandlingen af det, og Alternativet må derfor fremsætte det på ny, hvis partiet skulle ønske det.

Befolkningen bakker heller ikke op

Hos Økologisk Landsforening er en kødafgift heller ikke umiddelbart den vej, man vil gå for en mere klimavenlig produktion. I stedet skal man give det enkelte landbrug nogle værktøjer til forbedring, mener formanden, Per Kølster:

“Vi ser for os en regulering, som tager udgangspunkt i den enkelte landmands bedrift, et loft over udledningen og muligheder for at løfte sin ejendom med en forbedret klimaperformance. Der skal sættes klare mål for effekten, skabes frihed til vejen, tilskudssystemet skal geares til at belønne en positiv adfærd, mens de ejendomme, der ikke når målene, skal betale til en fond, der understøtter den fortsatte udvikling af klimaløsninger i landbruget. Det er vores klare ønske, at produktionssystemet skal tilrettelægges og udføres klimavenligt, og at udviklingen derudover er markedsreguleret.”

Ifølge FN’s fødevareorgan, Fao, står landbrugets husdyr for ca. 15 pct. af de menneskeskabte drivhusgasudledninger. 65 pct. af disse kommer fra kvæg i kød- og mælkeproduktionen.

Trods den store andel af drivhusgasser fra drøvtyggerne er der heller ikke blandt den danske befolkning opbakning til Alternativets forslag. Ifølge en Voxmeter-måling fra september 2018 var knap halvdelen af de adspurgte ellers af den opfattelse, at oksekødproduktionen er skadeligt for klimaet, men to ud af tre var alligevel imod en afgift. Knap 23 pct. bakkede op om forslaget om at pålægge kødet en klimaafgift.

Flere artikler fra samme sektion

Organisationer frygter, at fejl i it-system kan koste landmænd dyrt

Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer opfordrer i en fælles henvendelse Landbrugsstyrelsen til at ændre i sit elektroniske indberetningssystem.

16-10-2019 2 minutter Økologiregler

Flere lande kræver mere betaling til landbrugsstøtten

Briternes EU-exit efterlader et økonomisk hul i landbrugsstøtten, som skal dækkes, mener flere EU-lande.

16-10-2019 2 minutter CAPEU

Økologer åbner døren på klem for Crispr-teknologien

Der er en væsentlig forskel på Crispr-metoden og GMO, mener Økologisk Landsforening.

14-10-2019 2 minutter GMONye løsningerPolitik