Annonce

I 2024 skal det efter planen være slut med bindestalde i økologiske kvægbesætninger, mener fødevareminister Mogens Jensen, og i 2027 skal det være slut for alle kvægbedrifter.

Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Ministeren vil udfase bindestalde i økologi

Fødevareminister Mogens Jensen (S) ønsker at udfase bindestalde i økologien. På længere sigt skal den også udfases i den konventionelle produktion.

Fra 2024 skal det være helt slut med at binde økologisk kvæg i stalde, hvis det står til fødevareminister Mogens Jensen (S).

"Økologisk kvæg skal ikke stå bundet fast i stalde i Danmark. Derfor skal vi af med bindestalde, som hverken er tidssvarende eller kan garantere, at der er god dyrevelfærd," siger han i en pressemeddelelse.

Tiltaget skal træde i kraft, når den nye økologifordning efter planen træder i kraft 1. januar 2022, men det forventes, at økologiske landmænd, som stadig har en bindestald, kan søge om at få dispensation i en overgangsperiode fra 2022 til 2024, hvis de har færre end 50 køer. En dispensation kræver, at de kan vise, at der er "god dyrevelfærd" på bedriften.

De endelige datoer afhænger dog af, hvornår økologiforordningen træder i kraft. Oprindeligt var datoen fastsat til d. 1. januar 2021, men lovarbejdet i EU er ikke afsluttet, og derfor er det ventet, at den som minimum udskydes i ét år.

Generelt forbud i 2027

I Danmark er der ca. 10 bindestalde med økologisk kvæg, og der er tale om små kvægbrug. Betingelserne for en sådan stald er, at den skal være taget i brug før 1. juli 2010, og at det kan påvises, at det er nødvendigt at opbinde dyrene på grund af strukturelle forhold såsom økonomi. Kvæg, der er under seks måneder, må ikke bindes, og de skal alle have mulighed for afgræsning i sommerhalvåret, ligesom andre økologiske besætninger.

Desuden skal køerne uden for græsningssæsonen have adgang til daglig motion på et areal så stort, at belægningsgraden ikke er til gene for dyrene, hvilket vil være ca. 4 m 2 per dyr. Mindst to gange om ugen skal dyrene desuden have adgang til udearealer.

Muligheden for bindestalde er blevet set som relevant for ældre landmænd, som er på vej ud af erhvervet.

Fra 2027 er der et generelt forbud mod bindestalde til malkekvæg i Danmark.  

Flere artikler fra samme sektion

Hyppig udmugning og teltoverdækning skal sænke landbrugets forurening

Et ekspertudvalg er kommet med en række forslag til, hvordan dansk landbrug kan sænke sin ammoniak-forurening.

19-10-2020 3 minutter Miljø,   Politik

Anima lancerer offensiv kampagne mod Rema 1000

Rema 1000 undrer sig over Animas angreb på kædens salg af såkaldte turbokyllinger.

19-10-2020 4 minutter

Økologs rødkløver godkendt til medicinsk brug

Den fynske økolog og urteproducent Michael Mohr Jensen har fået rødkløver-produktet Regoros godkendt som fødevare til særligt medicinsk formål.

15-10-2020 1 minutter Produktudvikling,   Eksport,   Virksomheder