Annonce

Annonce

I alt skal der de kommende to år bruges 50 mio. kr. på bl.a. at udbrede økologi og en mere plantebaseret kost i offentlige køkkener. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Minkaftale sikrer millioner til økologien

Den politiske aftale om erstatning til minkbranchen sikrer også millioner, der skal fremme økologi, skovrejsning og udbrede de nye kostråd om at spise mere plantebaseret.

Der kommer en ekstra pose penge, som de næste to år skal sætte yderligere skub i økologien, skovrejsning og udbredelsen af de nye kostråd. Pengene kommer fra aftalen, der blev indgået i januar om erstatning til minkavlerne og følgeerhverv ramt af covid-19.

I alt er der tale om 50 mio. kr., som fordeler sig inden for disse fire områder:

  • 7 mio. kr. årligt til en pulje, der skal fremme de nye kostråd i professionelle køkkener gennem omstilling til mere grøn økologisk kost

  • 4 mio. kr. årligt til at understøtte køkkenomstillingen gennem videreudvikling af Det Økologiske Spisemærke

  • 9 mio. kr. årligt til en pulje for økologiske plantebaserede projekter

  • 5 mio. kr. årligt til statslig skovrejsning. Det forventes at kunne øge skovarealet med ca. 65 ha

De daglige måltider er vigtige

Særligt fokus på at gøre de daglige måltider mere plantebaserede og økologiske vækker glæde hos Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening.

"En vigtig nøgle til den bæredygtige omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystem ligger nemlig i vores daglige måltider - det handler om at spise meget mere grønt, at vælge økologiske råvarer og gerne lokale varer i sæson, og at reducere vores madspild. Den udvikling vil rigtig mange professionelle køkkener gerne agere rollemodel for og derfor er det utrolig glædeligt, at vi ser den politiske opbakning," siger hun og nævner, at det også er et område, som Økologisk Landsforening satte sig for at udvikle, inden disse midler kom.

"Økologisk Landsforening tog sammen med Dansk Vegetarisk Forening allerede sidste år initiativ til at etablere Plantebaseret Videnscenter, der har til formål at samle og udbrede viden om de nødvendige løsninger både hos forbrugerne og i landbruget. Vi står f.eks. med en vigtig opgave i at få udviklet den danske produktion af planteprotein, hvilket disse midler også vil understøtte," siger Helle Borup Friberg.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) udtaler i en pressemeddelelse, at aftalen hjælper regeringen nærmere målet om at fordoble det økologiske areal i Danmark frem mod 2030.

"Vi skal blandt andet udvikle Det Økologiske Spisemærke, så det i højere grad fremmer klimavenlige måltider. Det kan give et boost til økologi og plantebaseret kost – og samtidig øge mulighederne for, at Danmark bliver frontløber på plantebaserede fødevarer. Som en ekstra bonus styrker vi natur, drikkevandsbeskyttelse og vores alle sammens velbefindende ved at plante mere skov. Det er meget positivt," siger fødevareministeren.

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug