Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg

Annonce

GreenF-september.png

I sit kommende bestyrelsesarbejde hos Ifoam vil Paul Holmbeck bl.a. arbejde på at positionere økologi som et mere bæredygtigt alternativ til det dominerende landbrug.

"Mr. Økologi" er valgt til bestyrelsen i global øko-organisation

Paul Holmbeck, der i to årtier har været direktør i Økologisk Landsforening, er netop blevet valgt ind i bestyrelsen for den internationale økologiorganisation Ifoam.

Paul Holmbecks begejstring er tydelig at høre gennem telefonen.

"Har du set bestyrelsen? Det er en fantastisk, global bestyrelse, der repræsenterer alle kontinenter," siger han, inden det første spørgsmål overhovedet er stillet.

Anledningen til interviewet er, at Paul Holmbeck, der gennem 25 år har været både direktør og politisk direktør i Økologisk Landsforening, indtil han takkede af i 2020, netop er blevet valgt ind i bestyrelsen hos den internationale økologiorganisation Ifoam, der har omtrent 800 medlemsorganisationer fra hele verden.

Han lægger særligt vægt på to områder, som han vil fokusere på i sit bestyrelsesarbejde: Det ene er at positionere økologi og agroøkologi i den globale debat om fremtidens fødevaresystemer.

"Der er flere definitioner på bæredygtighed, som konkurrerer lige nu," siger han og uddyber:

"Der er mange konkurrerende visioner og mange interesser bag, for eksempel argumenterer nogle for en bæredygtig intensivering, som har en meget høj brug af kemi. Der er nogle firmaer, der har store interesser på spil, og et tankesæt om, at den måde, vi har udviklet landbruget på i Vesten, må være den rette. Vi skal forsøge at bringe de gode erfaringer frem i lyset og vise, at der er andre måder at dyrke jorden på, som tager hensyn til for eksempel biodiversiteten."

Et andet fokuspunkt for ham bliver at styrke Ifoams medlemmers arbejde med politik, markedsudvikling og organisationsopbygning.

"Vi skal sprede best practice. Der er så meget talent i økologibevægelsen, og vi skal sikre os, at de virkelig gode erfaringer bliver spredt rundt om i verden," siger han og tilføjer, at han også løbende kommer til at arbejde med fundraising, idet Ifoam er en non-profit organisation.

"Mr. Økologi"

I 1995 begyndte Paul Holmbeck hos det daværende Landsforeningen Økologisk Jordbrug, der senere fusionerede med syv andre foreninger til det, vi i dag kender som Økologisk Landsforening. Her blev han direktør og siden politisk direktør, indtil han valgte at stoppe for at blive selvstændig sidste år.

Han har været en af de ledende skikkelser i det politiske arbejde med at fremme økologien herhjemme, og foreningens tidligere formand Knud Erik Sørensen har af den grund betegnet Paul Holmbeck som "Mr. Økologi".

"Han er den danske Mr. Økologi. Jeg vil påstå, at i min tid som formand, blev der ikke udbetalt en eneste krone til økologien i Danmark, uden at Paul havde haft en finger med i spillet. Han er en eminent lobbyist, der sætter sig ind i tingene, graver ned i materien, finder pengene og gør politikerne opmærksomme på, hvor de er, og hvordan de kan tilgodese økologien," sagde Knud Erik Sørensen i forbindelse med Økologisk Nus portræt af Paul Holmbeck, da han stoppede i foreningen.

Paul Holmbeck er valgt ind i Ifoams bestyrelse for de næste tre år.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg