Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Vilde dyr og planter kan se frem til at få yderligere ti nye fristeder, når de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer bliver udpeget. Foto: Søren Gammelmark

Næsten 200 placeringer var i spil til Danmarks nye naturnationalparker

Miljøministeriet har barberet de mange forslag ned til en bruttoliste på 23 forslag, og nu starter processen for alvor med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer.

Arbejdet med at skabe bedre rammer for den vilde natur møder opbakning i hele landet.  Borgere, interessenter og kommuner har indsendt forslag til næsten 200 steder, hvor Danmarks næste ti naturnationalparker skal ligge.

Efter en gennemgang af de mange forslag har Miljøministeriet nu sendt en bruttoliste med 23 forslag til mulige naturnationalparker til politikere, kommuner, ministerier, interessenter og eksperter.

Hvor på danmarkskortet skal Danmarks ti nye naturnationalparker ligge?

’Alle gode bud modtages’, lød opfordringen fra miljøminister Lea Wermelin i maj måned.

Helt konkret lød efterlysningen på store sammenhængende statsejede naturområder, hvor store pattedyr fremover kan græsse året rundt omgivet af gamle træer, genskabte vandhuller, vilde blomster og et summende insektliv.

Naturen har brug for mere plads

Det fik omkring 300 borgere, organisationer og kommuner til at sende deres idéer ind. Tilsammen er der kommet knap 200 konkrete forslag på danmarkskortet, og det glæder miljøministeren.

"Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Det er fantastisk at mærke den store interesse derude, som de mange forslag vidner om," siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det, at processen med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer nu er nået ind i den afgørende fase, hvor der bliver offentlige møder med plads til debat ved alle de 23 potentielle placeringer på bruttolisten.

Peder Hvelplund, miljøordfører for Enhedslisten, glæder sig til at kigge nærmere på forslagene:
"Vi står midt i en global biodiversitetskrise, og med de kommende naturnationalparker sikrer vi områder, hvor naturen får absolut førsteprioritet. Det er et rigtig vigtigt skridt i arbejdet med at stoppe tilbagegangen af truede dyr og planter i Danmark," siger han.

Udvælgelsen af op til ti nye naturnationalparker er den sidste store udvælgelsesrunde i arbejdet med at etablere i alt op til 15 naturnationalparker, og politikerne håber at kunne sætte navne på de sidste placeringer inden årsskiftet.

Men ifølge Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre, er det vigtigt, at der bliver god tid til dialog med borgerne i de berørte områder:
"Det har været vigtigt for os at få de lokale ildsjæles input til placering af de næste naturnationalparker, og vi er glade for, at så mange danskere har meldt idéer ind. Men det er også vigtigt at understrege, at der nu følger en lang proces med lokal dialog, så vi er sikre på, at der er solid lokal opbakning til de projekter, vi ender med at udvælge.

Fem naturnationalparker er allerede tidligere blevet udpeget. Det drejer sig om:

Fussingø ved Randers
Gribskov i Nordsjælland
Almindingen på Bornholm
Stråsø mellem Herning og Holstebro
Tranum ved Jammerbugt

Forslag skåret ned til en bruttoliste

Nu er det op til forskere, interessenter, kommuner og i sidste ende aftalekredsen bag Natur- og biodiversitetspakken at udpege Danmarks ti nye naturnationalparker.

Bruttoliste:

Gamle skovegne

 1. Bidstrupskovene
 2. Tisvilde Hegn
 3. Hellebæk Skov
 4. Horserød Hegn
 5. Søhøjlandet
 6. Hald Sø
 7. Pamhule og Hindemade
 8. Kaløskovene
 9. Stenderupskovene
 10. Rold Skov
 11. Mols Bjerge

Hedeegnene – Midt- og Sydjylland

 1. Nørlund Plantage og Harrild hede
 2. Draved Skov og Kongens Mose

Klitplantagerne Jylland

 1. Skagens Odde
 2. Læsø Klitplantage
 3. Vester Thorup
 4. Hanstholm
 5. Husby Klitplantage
 6. Nyminde og Blåbjerg Plantage
 7. Skallingen og Ho Plantage

Mindre områder, som kan sikre geografisk spredning

 1. Svanninge Bakker*
 2. Sydlangeland*
 3. Ulvshale skov*

*) Under 500 ha

Se kort over de mulige placeringer og læs nærmere beskrivelse af kriterierne og arbejdet med udvælgelsen på Naturstyrelsens hjemmeside

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd