Annonce

Annonce

Medlemmerne stemmer ved generalforsamlingen 2018

Fredag den 6. marts er der generalforsamling i Økologisk Landsforening, og her har indtil videre ni personer meldt deres kandidatur til bestyrelsen. Arkivfoto: Jakob Brandt

Ni kandidater kæmper om seks pladser i ØL's bestyrelse

Generalforsamlingen i Økologisk Landsforening nærmer sig, og flere nye kandidater stiller op til en plads i bestyrelsen.

Ni personer har indtil videre tilkendegivet, at de stiller op til bestyrelsen i Økologisk Landsforening, og dermed er der lagt op til kampvalg, da der kun er seks pladser at kæmpe om.

Valget finder sted, når foreningen afholder sin årlige generalforsamling fredag den 6. marts i Stakladen ved Aarhus Universitet.

Bestyrelsen har udtrykt ønske om at tiltrække kandidater, der kan bidrage med kompetencer inden for organisationsudvikling, forandringsledelse, forretningsudvikling, finansiering og kapitalstruktur, kommunikation og internationalt samarbejde.

Okologisk.nu har derfor bedt kandidaterne om at redegøre for, hvordan de kan bidrage med disse kompetencer.

Har man endnu ikke meldt sit kandidatur, men ønsker at stille op, er det ikke for sent - det kan nås helt frem til generalforsamlingen, så den følgende liste over kandidaterne skal blot ses som foreløbig.

De ni kandidater:

Tenna Hedeager

Tenna Hedeager, finansøkonom, ny kandidat.

"Jeg er født og opvokset på en økologisk og senere biodynamisk gård i Vestjylland. Jeg har arbejdet i seks år som rådgiver i den finansielle sektor, er uddannet finansøkonom og har senere læst en HD. 2. del i finansiel rådgivning – herunder fag i organisation og forandringsledelse. Jeg ønsker at tiltræde i bestyrelse for at bidrage med synergi mellem producenters, forbrugeres og virksomheders interesser. Vi skal varetage vores virksomheds- og landbrugsmedlemmers interesse, men tale forbrugernes sprog." 

"Jeg synes, at vi i bestyrelsen skal have fokus på at gøre os mere interessante for fremtidens forbrugere. Hvorfor skal jeg være medlem? Hvilken forskel kan jeg forvente at bidrage til? Vi er i en tid, hvor der søges mening og ikke lykke. Vi skal skabe mening for nu og for fremtiden. Der er på det seneste opstået mange initiativer og foreninger. Initiativer, der er i rød tråd med fremtidens landbrug og fødevarer. Det skal vi støtte. Mange initiativer er kendte for en mindre gruppe. Vi skal hjælpe med at kunne oversætte og nå ud med de budskaber, vi gerne vil repræsentere gennem vores kanaler. Vi skal være modige."

"Sidst, men ikke mindst, skal vi være helt skarpe på, hvad vi vil med Økologi 3,0 og hvorfor vi vil det. Vi skal turde sætte krav til et højere niveau inden for økologi og stå i spidsen for en udvikling i den rigtige retning."


Rune Lund Sørensen

Rune Lund Sørensen, kok, indehaver af restaurant Hærværk

"Jeg er 36 år, uddannet kok og indehaver af den guldmærkede restaurant Hærværk i Aarhus, hvor jeg bor med min kone og to dejlige unger. På Hærværk har vi i ca. seks år arbejdet med økologi og bæredygtighed med blikket stift rettet mod lokale råvarer. Vi har et gennemgribende samarbejde med bl.a. Sommer Grønt, Brandbygegaard, Hertha Levefællesskab, Helges og Korsmedergaard."

"Jeg har længe bidraget til den økologiske omstilling både i og udenfor restaurantmiljøet, gennem samarbejde, oplæg samt netværk, og finder det helt naturligt at fortsætte og udvikle dette arbejde via Økologisk Landsforening. Der ligger et enormt uudnyttet potentiale i restaurationsbranchen og den naturlige afsmitning, branchen giver på forbrugerne. Jeg besidder et ungt drive, der får tingene til at ske samt en vilje til at få forholdene ændret, også der hvor det gør ondt." 

Generalforsamling i ØL

Seks bestyrelsesmedlemmer er på valg:

  • Birte Brorson

  • Ole Sørensen

  • Kim Qvist

  • Brian Nybo

  • Mads Helms

  • Helle Huus Bjerge (genopstiller ikke)

"Min kompetence ligger primært i forretningsudviklingen, hvor jeg kommer til at stille spørgsmål ved alt i den forbindelse - ikke for at betvivle, men for at afsøge nye veje og strukturer. Vi er verdensmestre i økologi, og det skal vi finde nye måder at få gavn af, bl.a. ved at udnytte vores førerposition til at kigge på, om vi kan sælge viden og uddannelse til et verdensmarked i fremtiden. Uanset hvad har Økologisk Landsforening brug for mere økonomisk ro. Det kræver styrkede indtægter og et fokus på tæring efter næring. Ikke at det skal blive reaktionært, men en sund økonomi giver et stærkere brand i kampen mod de 30 pct. økologi i 2030."


Mai Toppenberg

Maj Toppenberg, direktør i Kokkenes Køkken, ny kandidat

"Forretnings- og organisationsudvikling og den vigtige kamp for mere økologi og bæredygtighed på danskernes tallerkener – både i de private hjem, på arbejdspladsen og i restaurationsbranchen – er motoren for mit personlige og professionelle virke. Jeg var eks. med til at starte det økologiske mikrobryggeri, restaurant og bar Nørrebro Bryghus op og efterfølgende i 11 år med til at udvikle konceptet og organisationen. Ligesom jeg for den danske sushi-restaurantkæde ’Letz Sushi’ var ansvarlig for at bygge en driftig organisation af to fusionerede virksomheder og tog de første engagerede spadestik her mht. bæredygtighed og økologi." 

"Siden har jeg brugt mine kompetencer i storkøkkenerne hos ’Cheval Blanc Kantiner’. I to år var jeg som driftsdirektør ansvarlig for al forretningsudvikling og byggede en organisation op af gamle og nye medarbejdere – bl.a. med større effektivitet og medarbejderglæde til følge." 

"Siden 2018 har jeg som direktør stået i spidsen for kantinevirksomheden ’Kokkenes Køkken’ - en virksomhed i kraftig vækst og hvor vi fungerer som firstmovere på mange fronter. Eks. er vores nye kantinekoncept kaldet SANS! bygget op om principperne i neurogastronomi, der taler til alle sanserne. Og en helhjertet økologiomlægning spiller sammen med et engageret fokus på bæredygtighed og FN’s verdensmål markante roller i den organisations- og forretningsudvikling, som vi er i fuld gang med. Privat har økologi været et helt naturligt omdrejningspunkt i årevis - jeg ’lever det, jeg prædiker’."


Laust Stenger

Laust Stenger, landmand ved Østerlykke, ny kandidat

"Gift med Stinne, har tre børn og er 40 år. Jeg driver det økologisk landbrug Østerlykke med 300 malkekvæg og 440 ha. planteavl. Leverer til Naturmælk. Startede på gården og med økologi i 2007 På gården er der i dag tre faglærte, to elever og tre skoledrenge/ piger, hvilket giver mulighed for at virke som leder og 'retningsgiver'." 

"Jeg nyder at arbejde med mennesker, der brænder for noget fælles. Jeg har før siddet i bestyrelsen i Økologisk Landsforening og Naturmælk. Jeg vil gerne vælges og dermed få lov til at arbejde for Økologisk Landsforening. Jeg mener, at det er vores eneste politiske sted, og skal der virkelig ændres noget, er det herfra! Jeg vil gerne arbejde med de ting, der driller i hverdagen på gårdene, butikkerne og spisestederne og prøve at gøre økologien bedre. Jeg synes ikke, vi har rykket økologien markant, de 12 år jeg har været med. Jeg har selv arbejdet med lokalt salg, ko-ved-kalv, dansk foder, dansk protein. Jeg er ikke sikker på, hvor vi skal hen, men ved, vi skal fortsætte rejsen mod bedre og rigtig økologi." 

"Vi holder Økodag hvert år, og det bekræftede mig i, at kommunikation er vejen til forståelse for, hvad vi alle laver og tænker. Jeg nyder at komme rundt og se øko-spisemærkerne alle steder. Det er noget, vi må være stolte af Vi skal blive bedre til at fortælle andre, at økologien er svaret på næsten alle de problemer, verden har lavet sig."


Birte Brorson

Birte Brorson, selvstændig foodservice-rådgiver, genopstiller

"Vil du give mig din stemme på generalforsamlingen? Du får en arbejdsom, engageret og meget erfaren repræsentant i bestyrelsen, som efter otte år gerne tager to år til for økologien. Min indsats vil fortsat have fokus på samarbejdet om tallerkenen. Det, vi spiser på hele kloden. På tallerkenen forenes vores fire medlemsgrupper. Tallerkenen er essensen af landbrugets råvarer, af virksomhedernes forarbejdede varer og af arbejdet på alle skærebrædder og komfurer i private og professionelle køkkener." 

"I Danmark er vi verdensmestre, selvom vi slet ikke er tæt på vores (realistiske, men alt for beskedne) mål om 30 pct. økologi i 2030. Vi i ØL har en kæmpe forpligtelse overfor os selv og overfor verden til at bringe vores viden og vision om økologien i version 3.0 ud på alle tallerkener. Forpligtelsen kræver noget af os! Vi skal være generalister i helikopterperspektiv for Danmark og for kloden, og vi skal være detaljenørder helt ned til bakterierne i mulden og den fermenterede kål. Det kræver et stærkt ØL og stærke kompetencer i bestyrelsen. Min stærkeste kompetence er, at jeg er økolog med små røde mærker på hver en celle i kroppen. Det er en smitsom sygdom, og det lever jeg af." 

"Jeg driver egen virksomhed på 12. år med konceptudvikling og praktisk uddannelse af professionelle køkkener. Jeg kan derfor sætte hak ved erfaring i både forretningsudvikling og økonomi, men er særligt stærk på kommunikation og forandringsledelse – i at smitte andre med økologi. Vi ses til generalforsamlingen!"


Kim Qvist

Kim Qvist, landmand og direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, genopstiller

"Jeg stiller op som landmandsmedlem, men erkender at jeg har mange andre jern i ilden, men alt sammen noget, som i en anden smeltedigel binder det hele sammen. Bestyrelsen har ytret ønske om at kommende kandidater kan bidrage inden for seks områder. Jeg kan i al ydmyghed konstatere at jeg rammer på alle seks. Jeg har arbejdet med organisationsudvikling gennem de seneste 30 år og bla. undervist offentligt og privat i det. Jeg arbejder med forretningsudvikling gennem Danmarks Økologiske Jordbrugsfond (DØJ) og de mange forpagtere på vores ejendomme, Topkærgaard (mobilt hønsehold, socialøkonomisk virksomhed m.m.), Gaardmester (onlinesalg af økologiske frostvarer). Finansiering af landbrugsejendomme og drift af virksomheder som et dagligt arbejdsområde. Indgår i ekstremt mange netværk (sidder f.eks. i Icrofs bestyrelse). Har erfaring og viden om kommunikation på alle tilgængelige platforme. Sidst, men ikke mindst, relationer til det internationale miljø via Dansk Økojord A/S , men også på konkrete projekter i bla. Tanzania og Ghana." 

"Derudover kan jeg bidrage med 30 års erfaring som økologisk landmand (både animalske og vegetabilske produktioner) gårdbutik og økologisk supermarked, fundraising, crowdfunding og diverse bestyrelsesposter. Tidligere forstander på Kalø, har siddet i foreningens bestyrelse de de seneste otte år. Tre mærkesager: - Foreningens demokratiske udvikling (sidder i arbejdsgruppe) - Næste generations muligheder - Bedre økonomi til primærproducenten."


Ole Sørensen

Ole Sørensen, landmand ved Højvang Økologi, genopstiller

"I 2019 introducerede Økologisk Landsforening Økologi 3.0. Det er jeg rigtig glad for. Økologi 3.0 er lige præcis det jeg arbejder for både i ØL og på vores eget landbrug. Jeg har hele tiden haft den holdning, at hvis økologien skal vækste, så er der ingen vej udenom, at vi også skal udvikle økologien - løfte barren. Hvis økologien skal have en plads i fremtiden, skal økologien, efter min mening, have den ultimative løsning inden for klima, miljø, biodiversitet og frem for alt mad i en kvalitet, man rent faktisk kan leve af – både de, der spiser maden, men også primærproducenten." 

"Der er ingen tvivl om, at verdens fødevareforsyning, har spillet fallit og skal laves om. Alt det kan ØL byde ind med, og hvis jeg bliver valgt igen, vil jeg arbejde for, at ØL også går længere ind i det end for nuværende. ØL skal spille langt mere markant ind med løsninger, så selv politikere kan forstå det. Det første, vi skal have ændret, er EU’s tilskudssystem, så tilskuddet i langt højere grad tilgodeser kulstofbinding, måske 100 pct. Det vil betyde, at vi får langt mere græs, som giver langt mere kulstofbinding, langt bedre biodiversitet, ingen miljøbelastning og langt bedre fødevarer. Skovlandbrug og holistisk afgræsning, skal have en stor plads i økologien. Hvis ØL er skarp på alt det ovennævte, er jeg sikker på, at ØL har en plads i fremtiden og dermed også vil lykkes med den økonomiske udfordring. Er det ikke snart på tide, at vi skifter navn? Måske til et mere ungdommeligt ”Dansk Økologi”."


Mads Helms

Mads Helms, landmand ved Sommerbjerg, genopstiller

"Ordet ’bæredygtigt’ giver mig stadig dårlig smag i munden, men så hørte jeg for nylig om begrebet ’væredygtighed’. Om det er en udløber af bæredygtighed, ved jeg ikke, men det giver så meget mening at arbejde med at være dygtig i bestræbelserne på at blive bæredygtig. For vi har enorme udfordringer med klima, natur og biodiversitet samt begrænsninger på jordens ressourcer. Fint, at der opstilles mål og handlingsplaner, men skal det lykkes, kræver det, at vi får den brede befolkning med. Det gælder også de milliarder af mennesker, der aldrig har været uden for deres lands grænser og må nøjes med ét sæt tøj om året." 

"At være dygtig kræver, at folk gør de rigtige ting, hvilket de jo gør, hvis det skaber værdi, tryghed og glæde i deres liv. Det er noget, jeg oplever som medlem i vores forening, og som jeg også oplevede blandt alverdens økologer ved Ifoams verdenskongres i Delhi; et fællesskab om nogle fælles værdier skabt via dialog, involvering og engagement. For mig vil det være mål og midler i den kommende omstilling til at blive en bred interesseorganisation. Den omstilling kræver, at vi kan rumme alle: store som små, bønder og biologer, veganere og osteelskere. Her skal skabes en konstruktiv dialog ud fra ovennævnte indstilling, og der må ikke graves grøfter af frygt og fordomme." 

"Derfor vil jeg også slå et slag for forslaget om at omdøbe forsigtighedsprincippet til omsorgsprincippet, hvilket passer bedre til det engelske ord ’care’, det kommer fra, og den økologiske ånd om, at vi vil forandre verden med omsorg, ikke frygt."


Brian Nybo

Brian Nybo, adm. direktør for Aurion, genopstiller

"Jeg blev valgt ind i bestyrelsen i 2018 som virksomhedsmedlem. I 2019 blev jeg en del af formandskabet og har blandt andet været med til at skabe processen vedr. udviklingen af foreningen fra brancheorganisation til bred interesseorganisation. Det er en meget spændende og nødvendig udvikling, hvis vi som forening skal favne bredere og få mere indflydelse til gavn for den økologiske udvikling. Vi er ikke i mål endnu. Der er stadig meget at gøre, og jeg ønsker fortsat at give mit bidrag til, at vi får en bred og stærk forening, der som eneste forening favner alle grupper fra primærproducent til slutbruger." 

"Vi er alle en del af samme værdikæde, og med samarbejde når vi længere og står stærkere i den økologiske sags tjeneste. Som direktør for Aurion siden 2013 repræsenterer jeg en pionervirksomhed inden for dansk økologi. Det er en virksomhed, hvor samspillet mellem danske avlere, de enkelte afsætningskanaler og forbrugerne konstant er i fokus. Aurion sætter holdninger og værdier i højsædet, og vi søger at skabe en positiv fremtid for natur, miljø og mennesker i alt, vi gør. Det er holdninger, som jeg står for, og som jeg har bragt med ind i bestyrelsen i ØL og tidligere også i virksomhedsudvalget som formand." 

"Jeg har lang erfaring med forretnings- og organisationsudvikling i flere virksomheder og har altid arbejdet for at skabe udvikling med inddragelse af alle parter. Jeg vil arbejde for fællesskab og sammenhold med det formål at højne økologien."

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg