Annonce

Annonce

Nu får danske landmænd mulighed for at forsikre sig mod klimaforandringerne. Foto: Colourbox

Nu kan landmænd forsikre sig mod klimaforandringerne

En britisk forsikringsformidler er nu klar med de første klimaforsikringer til danske landmænd.

Efter to ekstreme somre - en særdeles våd én af slagsen i 2017 og 2018's ekstremt tørre sommer - er den britiske forsikringsmægler Blue Oak Broker nu klar med de første klimaforsikringer til danske landmænd.

Det skriver dr.dk.

"Sidste år var der for meget nedbør, og i år har vi haft den her tørke, som virkelig har ramt rigtig mange landmænd hårdt. Vi har fået mange henvendelser omkring det, så selvfølgelig har vi valgt at sætte fokus på det og tage dialogen både med de enkelte landmænd og med landbrugets organisationer," siger direktøren i Blue Oak Broker, Erik Bring, til Public Service på P1.

Han er nu i dialog med ca. 30 danske landmænd om at tegne klimaforsikringer. Forsikringerne kommer til at koste mellem 1,5 og 5 pct. af forsikringssummen årligt, mens selvrisikoen vil ligge på mindst 100.000 kr.

Ingen danske forsikringsselskaber tilbyder endnu klimaforsikringer, men ifølge dr.dk findes de til gengæld i lande som USA, Australien, Tyskland, Frankrig, Ungarn, Rumænien og Ukraine.

Herhjemme har forsikringsselskabet TopDanmark, som forsikrer ca. halvdelen af de danske landbrug, da også oplevet en stigende interesse for klimaforsikringer, og selvom det ikke er noget, som selskabet lige nu udbyder, tror man mere på muligheden for det, end man tidligere har gjort, fortæller Svend-Anker Worm, der er agronom i TopDanmarks landbrugsafdeling, til dr.dk.

Hjælp fra regeringer og EU

Det er ikke kun i Danmark, at landbruget har været hårdt ramt af sommerens tørke. Mens Seges har vurderet, at branchen kan tabe op mod seks mia. kr. som en konsekvens heraf, har EU også taget konsekvensen og vedtaget, at medlemslandene kan forskudsbetale en del af EU-støtten til landmændene før tid.

Derudover har EU lempet på regler, der bl.a. betyder, at landmændene må benytte græs eller anden biomasse, som vokser på brakarealer, til at fodre deres dyr. 

Regeringerne i flere lande har også afsat penge til landmænd, der har lidt tab.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter

Landbrugsorganisationer ser vidt forskelligt på regeringens klimaudspil

Regeringens skattereform mangler grøn vilje, mener Økologisk Landsforening. Omvendt er Landbrug & Fødevarer lettet over, at regeringen ikke indfører en bred CO2-afgift.

23-11-2020 6 minutter Klima,   Politik