Annonce

Annonce

Annonce

Allerede efter nytår blev konventionelle bananer fjernet fra hylderne i Coop og Salling Group, grundet frygten for at der potentielt kunne være rester af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl på bananerne. De to kæder sælger nu kun økologiske bananer.

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

I december blev det forbudt at sprøjte afgrøder med de omstridte pesticider chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i EU. Nu har EU-politikerne så vedtaget et forbud mod import og salg af frugt og grønt, hvis der kan måles rester af de to stoffer.

"I dag er en stor dag. Det er lykkedes os at få vedtaget et EU-forbud mod rester af to skadelige sprøjtemidler i frisk frugt og grønt, og det har vi arbejdet hårdt for fra dansk side. Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere," siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Danmark har presset på for forbuddet siden august sidste år, da EU's fødevaresikkerhedsagentur, Efsa, skærpede sin risikovurdering af de to midler og advarede om, at de to midler kan være skadelige for især udviklingen af hjernen hos børn og fostre, hvilket altså fik politikerne til at reagere. 

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse, men eftersom EU ikke længere tillader import af varerne, hvis pesticidresterne er over detektionsgrænsen, gør det afsætningen sværere for producenterne.

"Med forbuddet sender vi et stærkt signal til producenter af frugt og grønt i lande uden for EU. Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU. Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester og fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko. På den måde sikrer vi optimal beskyttelse af de danske forbrugere," siger Mogens Jensen.

Allerede efter nytår blev konventionelle bananer fjernet fra hylderne i Coop og Salling Group, grundet frygten for at der potentielt kunne være rester af pesticiderne på bananerne. De to kæder sælger nu kun økologiske bananer.

I Danmark har det været forbudt at bruge chlorpyrifos siden 2006, mens midler med chlorpyrifos-methyl aldrig har været godkendt herhjemme.

Flere artikler fra samme sektion

EU: Sagen er bøf – også når den er vegetarisk

Ifølge et flertal i EU-Parlamentet skal ord som burger og pølse ikke være forbeholdt kødprodukter.

23-10-2020 3 minutter Plantebaserede fødevarer,   EU

Fresh.Land får bæredygtighedspris

I forbindelse med den danske udgave af 'Green Impact Week' som slutter fredag, har Fresh.Land fået bæredygtighedsprisen i kategorien 'Fødevarer og Landbrug'.

23-10-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Frugt bær & grønt

Tilskudsordning giver rødt kort til grønne fisk

Både Dansk Akvakultur og Økologisk Landsforening kritiserer ny tilskudsordning til den hjemlige fiskeproduktion, som er målrettet store intensive produktionsanlæg og ikke levner plads til økologien.

23-10-2020 7 minutter Tilskud