Annonce

Annonce

En bunke grønsager pakket ind i plastfolie og papbakker

Det udvidede producentansvar skal gøre det dyrere for virksomhederne, når emballage fra deres produkter ender på forbrændingsanlæggene, mens deres omkostninger reduceres, hvis de producerer emballage, som enten kan genanvendes eller genbruges. Som det er nu, bliver kun ca. 20 pct. af det danske emballageaffald af plast genanvendt. Foto: Colourbox

Ny lov på vej: Virksomheder skal sikre, at emballage kan genanvendes

Et lovforslag vil give producenter incitament til at spare på emballagen og gøre den mere genanvendelig.

Producenter skal understøtte en mere bæredygtig affaldshåndtering af emballage. Derfor vil regeringen med en ny lov sikre, at virksomheder får ansvaret for affaldsbehandlingen af den emballage, de producerer. 

Det skal ske ved at give dem et større incitament til at spare på emballagen og designe mere genanvendelige emballager. 

"Virksomhederne bærer et stort ansvar for, at deres varer ikke er pakket ind i en masse unødvendig emballage. Og den emballage, som er nødvendig, skal kunne genanvendes. Danskere er den befolkning i Europa, som smider mest affald ud pr. indbygger. Vi skal undgå spild, og vi skal genbruge langt mere," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Lovforslaget skal sikre det såkaldte udvidede producentansvar, der kendes fra pantsystemet, hvor det er producentens ansvar at tage emballage retur og genanvende den. 

Det udvidede producentansvar skal gøre det dyrere for virksomhederne, når emballage fra deres produkter ender på forbrændingsanlæggene, mens deres omkostninger reduceres, hvis de producerer emballage, som enten kan genanvendes eller genbruges. Som det er nu, bliver kun ca. 20 pct. af det danske emballageaffald af plast genanvendt.

"Det bliver svært helt at afskaffe emballage, der for eksempel også har betydning for at mindske madspild. Men ved at give producenterne det økonomiske ansvar for affaldsaftrykket fra vugge til grav, vil vi i højere grad se emballage, som fra starten er tænkt til genbrug og genanvendelse. Samtidig foreslår regeringen at ensarte sorteringen af affald over hele landet, så vi får samlet affaldet ind på en måde, så det kan blive til nye ressourcer," siger Lea Wermelin.

I en fælles erklæring fra erhvervsorganisationerne Dansk Industri, Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer er der opbakning til loven.

Lovforslaget 3. behandles i Folketinget torsdag. I EU er der en målsætning om, at halvdelen af al plastemballage skal genanvendes i 2025.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer