Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
En pige drikker vand i naturen

I løbet af årets første otte måneder er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer. Heraf er der fundet pesticidrester i 63,1 pct. af prøverne, og i 14,3 pct. var grænseværdien overskredet. Foto: Pixabay

Nye tal tyder på rekord: Pesticidrester i seks ud af ti vandprøver

2021 kan blive et rekordår, når det kommer til at finde flest drikkevandsboringer med pesticidrester, viser foreløbige tal.

Der er pesticidrester i godt seks ud af ti indberettede analyser fra aktive drikkevandsboringer i Danmark, viser nye tal fra årets første otte måneder. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening (DN) på baggrund af et dataudtræk fra den landsdækkende GEUS-database, Jupiter.

Helt konkret er der indberettet 1.355 analyser fra aktive drikkevandsboringer. Heraf er der fundet pesticidrester i 63,1 pct. af tilfældene, og i 14,3 pct. af prøverne var grænseværdien overskredet - en mærkbar stigning i forhold til 2016, da overskridelser blev fundet i 2,9 pct. af prøverne.

"Hvis tendensen fortsætter, så kigger vi ind i, at vi ikke længere kan forsyne alle danskere med rent drikkevand, uden at vi skal i gang med kemisk at rense det. Det betyder, at vi så har sat en unik dansk ressource over styr," siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i DN, i en pressemeddelelse.

I 2020 blev der fundet pesticidrester i 51,8 pct. af boringerne og i 2016 var tallet 25,2 pct. Derfor vurderer, at 2021 kan blive året, hvor man finder rekordmange pesticidrester.

Årsagen til den markante stigning i fundene hænger sammen med, at man er begyndt at teste for flere pesticider end tidligere.

Siden 1994 er omkring 500 boringer blevet lukket pga. pesticidfund, men i dag er vandværkerne i højere grad begyndt at blande rent vand sammen med det forurenede vand for at mindske koncentrationen af giftrester, oplyser DN, som mener, at der bør laves forbud mod at bruge pesticider i områder, hvor drikkevandet dannes og hentes op fra undergrunden.

"Det er helt oplagt at forbyde brug af gift oven på de jorde. Her kan vi så skabe mere vild natur eller lade dyrkning af jorden overgå til økologi. Det burde være helt indlysende, at man selvfølgelig ikke anvender gift lige oven på en unik ressource som vores grundvand," siger Maria Reumert Gjerding.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd