Annonce

Annonce

Ny forskning skal udvikle værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden.

Arkivfoto: Irene Brandt

Nyt forskningscenter skal øge biodiversiteten i landbruget

Forskere fra Aarhus Universitet skal de kommende år vurdere, hvor det giver bedst mening at arbejde med øget biodiversitet i landbruget.

Der mangler viden om landbrugets påvirkning på biodiversiteten og omvendt, og det skal forskere ved Aarhus Universitet de kommende år søge at finde svar på.

Forskerne har netop modtaget 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til et nyt seksårigt center kaldet SustainScapes. Her skal de forske i biodiversiteten i kulturlandskabet - altså den del af naturen, som er præget af landbrugsproduktionen. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Forskningen skal hjælpe eksperterne med at forstå, hvordan ændringer i arealanvendelsen og klimaforhold historisk set har påvirket biodiversiteten på tværs af Danmark. Ved hjælp af den nye viden skal der udvikles værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden.

”Særligt glæder vi os til at undersøge værdien af naturbaserede løsninger for bæredygtig produktion, samt hvordan landmændene vil tage imod de nye udfordringer og muligheder, der opstår som følge af nationale og europæiske reformer af landbrugs-, klima- og miljøpolitikken," siger professor Tommy Dalgaard, der sammen med professor Signe Normand, varetager de landbrugsfaglige aspekter i centeret.

Signe Normand forklarer, at arbejdet bl.a. skal give viden om, hvor og hvor hurtigt man kan forvente at biodiversiteten kan genoprettes.

"Vi ønsker at gøre det nemmere for borgere og beslutningstagere at igangsætte lokale initiativer for en bæredygtig fremtid," siger hun.

SustainScapes er et samarbejde mellem Institut for Biologi og Institut for Agroøkologi - begge dele af Aarhus Universitet.

Flere artikler fra samme sektion

Anima lancerer offensiv kampagne mod Rema 1000

Rema 1000 undrer sig over Animas angreb på kædens salg af såkaldte turbokyllinger.

19-10-2020 4 minutter

Økologs rødkløver godkendt til medicinsk brug

Den fynske økolog og urteproducent Michael Mohr Jensen har fået rødkløver-produktet Regoros godkendt som fødevare til særligt medicinsk formål.

15-10-2020 1 minutter Produktudvikling,   Eksport,   Virksomheder

Økologisalget slår rekord i Italien

Økologien havde et særdeles stærkt halvår i Italien, hvor salget steg under corona-krisen.

15-10-2020 1 minutter Udland,   Detailhandel