Annonce

Annonce

Annonce

Ny forskning skal udvikle værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden. Arkivfoto: Irene Brandt

Nyt forskningscenter skal øge biodiversiteten i landbruget

Forskere fra Aarhus Universitet skal de kommende år vurdere, hvor det giver bedst mening at arbejde med øget biodiversitet i landbruget.

Der mangler viden om landbrugets påvirkning på biodiversiteten og omvendt, og det skal forskere ved Aarhus Universitet de kommende år søge at finde svar på.

Forskerne har netop modtaget 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til et nyt seksårigt center kaldet SustainScapes. Her skal de forske i biodiversiteten i kulturlandskabet - altså den del af naturen, som er præget af landbrugsproduktionen. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Forskningen skal hjælpe eksperterne med at forstå, hvordan ændringer i arealanvendelsen og klimaforhold historisk set har påvirket biodiversiteten på tværs af Danmark. Ved hjælp af den nye viden skal der udvikles værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden.

”Særligt glæder vi os til at undersøge værdien af naturbaserede løsninger for bæredygtig produktion, samt hvordan landmændene vil tage imod de nye udfordringer og muligheder, der opstår som følge af nationale og europæiske reformer af landbrugs-, klima- og miljøpolitikken," siger professor Tommy Dalgaard, der sammen med professor Signe Normand, varetager de landbrugsfaglige aspekter i centeret.

Signe Normand forklarer, at arbejdet bl.a. skal give viden om, hvor og hvor hurtigt man kan forvente at biodiversiteten kan genoprettes.

"Vi ønsker at gøre det nemmere for borgere og beslutningstagere at igangsætte lokale initiativer for en bæredygtig fremtid," siger hun.

SustainScapes er et samarbejde mellem Institut for Biologi og Institut for Agroøkologi - begge dele af Aarhus Universitet.

Flere artikler fra samme sektion

Når man kapper rødderne, vælter træet

DEBAT: Jeg er oprigtigt bekymret over udviklingen i Økologisk Landsforening. I min tid som medlem er større og større beslutninger blevet truffet af et formandskab uden respekt for den demokratiske proces.

12-04-2021 4 minutter Debat,   Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion