Annonce

Annonce

Græssende køer på marken

Et af de 15 initiativer, som Økologisk Landsforening vil prioritere i partnerskabet, er et samarbejde om udvikling af klimaregnskaber, der giver alle landmænd overblik over deres klimabelastning og konkrete initiativer, der kan sænke den. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Nyt klimapartnerskab skal sætte turbo på klimaindsatsen i landbruget

Pressemeddelelse

Regeringen lancerer i dag 13 nye klimapartnerskaber. Økologisk Landsforening er med i 'Klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren'. Samtidig offentliggør foreningen 15 politiske forslag, som den vil søge partnerskabets opbakning til. Økologisk Landsforening roser regeringens initiativ og forventer, at partnerskabet vil udklække markante nye klima initiativer fra branchen og et ambitiøst klimapolitisk katalog til regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop offentliggjort 13 klimapartnerskaber, som skal udvikle klimainitiativer for samtlige erhverv i Danmark. Derudover skal partnerskaberne rådgive regeringen om ny klimapolitik. 

Økologisk Landsforening er med i ‘Klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren’ og møder regeringens initiativ positivt og med konkrete forslag.

”Klimaet er en fælles sag, og vi ser mange klimaindsatser i landbruget, der kan bidrage til løsninger. Derfor ser vi frem til at samarbejde med hele fødevarebranchen om nye klimainitiativer og klimapolitik. Det er netop gennem markante partnerskaber og politik, at Danmark bliver klimafrontløber og leverandør af de mest klimavenlige fødevarer i verden,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Et af de 15 initiativer, som Økologisk Landsforening vil prioritere i partnerskabet, er et samarbejde om udvikling af klimaregnskaber, der giver alle landmænd overblik over deres klimabelastning og konkrete initiativer, der kan sænke den.

”Økologisk Landsforening har et bredt samarbejde med organisationer, forskere og virksomheder om at udvikle et af verdens bedste klimaværktøjer til landmænd. Det skal vi i mål med nu, så vi får landmændenes håndværk og handlekraft i spil for klimaet,” siger Per Kølster;

”Der er tale om det, vi kalder for frihed med klimaansvar, hvor alle landmænd skal handle på klimaet, men hvor de selv sidder i førersædet, når det gælder tilvalg af de klimaindsatser, der får dem i mål. Det skaber motivation og engagement. Klimaregnskaber vil samtidig dokumentere klimaresultater, som gør vores virksomheders produkter mere attraktive på både danske og internationale markeder. Partnerskabet kan også mobilisere samarbejde om udvikling af nye klimainvesteringer og -teknologi, frivillige branchekrav og udvikling af flere plantebaserede, proteinrige alternativer til kød.”

Af politiske forslag til regeringen, indeholder Økologisk Landsforenings katalog forslag til omstilling af EU’s landbrugspolitik, så landmænd, der gennemfører klimarettede handlinger, bliver belønnet. 

Foreningen anbefaler ligeledes genetablering af Danmarks politiske indsats for klima- og økologiomstilling i de offentlige køkkener, samt samspil med indsatser for mere natur og flere økologiske græsmarker, som begge er gode for klimaet.

”Aktuelt lægger vi de første 15 forslag på bordet, og glæder os til at komme i gang med et intensivt og kreativt samarbejde med kolleger i klimapartnerskabet,” siger Per Kølster.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening