Annonce

Annonce

Æbler på et æbletræ

I økologiske frugtplantager i udlandet bruger man for eksempel ofte svovl i æbleproduktionen, da det er effektivt til at behandle forskellige sygdomme som f.eks. skurv. Et nyt projekt vil forsøge at finde alternative midler. Foto: Colourbox

Nyt projekt skal gøre økologi mere økologisk

Selv i økologien bruges stoffer, som er fremmede for naturen. Et nyt projekt undersøger, hvad der sker, hvis man udfaser dem.

Der kan være en betydelig variation af, hvor økologisk et økologisk produkt egentlig er. For selvom man i økologien ikke benytter sig af syntetisk fremstillede stoffer eller systemiske midler, bruges der på nogle bedrifter stoffer, som er fremmede for naturen.

Derfor vil et nyt EU-projekt - OrganicPlus - undersøge, hvordan man kan gøre økologien endnu mere "ren" ved at afskaffe den økologiske brug af eksempelvis kobber, som godt nok er forbudt i Danmark, men som stadig bruges i nogle europæiske lande. 

Projektet fokuserer på en lang liste over fremmede stoffer og forsøger at finde svar på, hvad der sker, hvis man forsøger at udfase dem; hvilke alternativer er der, og hvilken betydning har de?

"Der undersøger vi, om der er andre alternativer, som er mere skånsomme. I frugtplantager bruger man for eksempel ofte svovl, da det er effektivt til at behandle forskellige sygdomme som f.eks. skurv. Selvfølgelig er svovl ikke direkte et pesticid eller noget, men det er stadigvæk i princippet et fremmedstof i økologisk jordbrug," siger seniorforsker Claus Grøn Sørensen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet til universitetets hjemmeside.

Vil erstatte antibiotika med plantebaseret middel

I projektet vil forskerne ikke kun se på plantebeskyttelse, men også gødning, husdyrproduktion og alternativer til syntetiske vitaminer og antibiotika.

"Vores arbejdspakke handler om at finde ud af, hvad der sker, hvis man udfaser de her fremmedstoffer. Bliver produktionen eksempelvis mere besværlig? Mere arbejdstung? Mere omkostningsfuld? Eller bliver dyrene måske mere syge? Andre kigger så på, hvilke konsekvenser det har for hele bedriftens bæredygtighed," siger seniorforskeren.

Et konkret eksempel er en mejeribedrift i Italien, hvor landmanden ønsker at skifte antibiotika ud med noget plantebaseret.

"Der kigger vi så på reelle alternativer og modellerer os samtidig frem til, hvad det kan komme til at betyde for driften," uddyber Claus Grøn Sørensen, som mener, at den økologiske regulering herhjemme er strammere end i udlandet.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik