Annonce

Annonce

En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

OECD mener, at det giver god økonomisk mening at pålægge landbruget klimakrav frem for at lade det slippe og fokusere på transportsektoren i stedet. Foto: Colourbox

OECD: Det er dyrt at lade landbruget slippe for en klimaindsats

Regeringen vil vente med at pålægge landbruget klimakrav og i stedet gå efter transportsektoren. Det er et dyrt valg, mener OECD.

Regeringens prioritering med at pålægge transportsektoren klimakrav og vente med at gøre det samme i landbruget er et dyrt valg. 

Sådan lyder vurderingen fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, i en ny rapport. Det skriver Ritzau.

OECD mener, at det vil være mere omkostningseffektivt at reducere CO2-udslippet fra landbruget end fra transportsektoren.

“I transportsektoren lægger man afgifter på brændstof. I landbruget kan man også lægge afgifter på gødning og på den måde give landmændene en tilskyndelse til at være mere innovative,” siger Mikkel Hermansen, økonom hos OECD, ifølge Ritzau.

Ifølge OECD har regeringen i sit klimaudspil, der kom i efteråret, fokuseret snævert på transportsektoren for at opfylde EU’s reduktionskrav. 

Løsninger ventes i 2020

Finansminister Kristian Jensen (V) anerkender, at landbruget også skal reducere sin klimabelastning - bare ikke lige nu. Frygten er nemlig, at for mange byrder vil flytte produktionen til udlandet. 

“Vi har valgt at investere mere i forskning til at få nye måder til at reducere CO2 fra den landbrugsproduktion, vi har i Danmark, siger han ifølge Ritzau.

Ministeren forventer derfor først at have fået de første anbefalinger til, hvordan landbruget kan sænke sin udledning, i løbet af 2020.

Ifølge Mette Kronborg, der er klimakonsulent i Økologisk Landsforening, kan man som landmand dog allerede nu gå i gang med at analysere sin bedrift og nedbringe sit klimaaftryk, bl.a. plantning af træer, mere græs i sædskiftet, flere efterafgrøder og bedre ressourceudnyttelse af bl.a. dyr og foder.

“Det er forkert at sige, at landmændene ikke kan gøre noget. I forskningsverdenen siger man, at der reelt er et reduktionspotentiale i landbruget,” sagde Mette Kronborg tirsdag til Økologisk.

Flere artikler fra samme sektion

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU