Annonce

Annonce

Annonce

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, forklarede i sin seneste beretning, at foreningen har startet et samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening for at sikre, at tendensen til at producere og spise mere plantebaseret sker med økologien for øje. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Øko-formand: Man løser ikke problemerne med samme tankegang, som skabte dem

Landbrugets udfordringer løses ikke kun ved hjælp af teknologi, mener Per Kølster. Han advarer mod 'science fiction'-lignende forhold i fremtiden og understreger vigtigheden i, at økologerne tænker flere skridt frem, så de kan præge udviklingen.

Der sker meget inden for fødevarebranchen i disse år. De plantebaserede køderstatninger vinder markedsandele, der eksperimenteres med at dyrke bøffer ved hjælp af muskelceller og producere mad ved hjælp af luft.

Og selvom det er teknologiske landvindinger, der kan lette klimaaftrykket fra fødevareproduktionen, er det også langt fra den økologiske tankegang. Derfor er økologerne nødt til at være med på den plantebaserede vogn og sørge for, at udviklingen sker med økologien for øje, lød budskabet fra formand Per Kølster i sin årsberetning på Økologisk Landsforenings generalforsamling, der i år blev afholdt digitalt på grund af corona.

"Vi skal være mere end vakse ved havelågen. For sideløbende med borgernes aktivisme og lydhørhed over for at gøre en forskel for kloden, mødes vi med nyheder om kød groet i petriskåle og salater og dyr produceret i lukkede huse. Alt sammen i klimaets hellige navn. Ideen er besnærende. Med et snuptag kan vi forandre uden at skulle undvære," sagde Per Kølster og tilføjede:

"Men vi går lodret imod kunstige livsbetingelser. Nej, med Einsteins ord, så kan vi ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som skabte dem. Det er en del af vores vigtige DNA, fordi vi ved, at mennesket er en del af naturen og næres sundest, smartest og bedst som en del af livets kredsløb."

Plantebaseret samarbejde

Det er blandt en af årsagerne til, at foreningen sidste år valgte at indlede et samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening i form af Plantebaseret Videnscenter, forklarede han:

"Fremtidens produkter og måltider er dem, som leverer på hele bæredygtighedspaletten, og her skal vi som økologer – uanset om vi er landmænd, fødevarevirksomhed, køkkenprofessionel eller forbruger – gå forrest. Det er den fornyelse, der skal til."

Per Kølster gentog i den forbindelse foreningens mærkesag om, at der er behov for et opgør med de nuværende køddominerede kostvaner til fordel for en grønnere tallerken, hvor grønsagerne og ikke kødet fylder mest:

"Vi skal finde vejene til at ændre måltiderne i den grønne, økologiske retning. Og vi skal tale kødet op som måltidets guld eller som prikken over i’et – og ikke som i dag, hvor det billige, konventionelle kød har skabt ikke bare usunde måltider, men også presset klodens ressourcer langt ud over planetens grænser. Økologiske forbrugere går allerede de nye veje.."

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd