Annonce

Annonce

Per Kølster står på talerstolen ifm. årets generalforsamling

"Nok skal vi være glade for meget mere økologi, men hvis det betyder, at økologien kun udvikler sig gennem flere lavpris og importerede økologiske standardvarer, så kommer den økologiske forretningsmodel og primærproduktion under pres herhjemme," sagde Per Kølster. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Billig økologi rejser et dilemma for Økologisk Landsforening

Per Kølster glæder sig over, at økologien breder sig, men ser også en udfordring i, at det delvist skyldes lavprisvarer og øget import.

Økologien bliver stadigt mere udbredt i Danmark, og selv discountkæderne har taget den til sig - endda så godt, at de har lanceret egne økologiske varemærker, de såkaldte private labels.

Succesen rejser dog et dilemma for økologien, mener Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening (ØL).

"Nok skal vi være glade for meget mere økologi, men hvis det betyder, at økologien kun udvikler sig gennem flere lavpris og importerede økologiske standardvarer, så kommer den økologiske forretningsmodel og primærproduktion under pres herhjemme," sagde han i forbindelse med sin årsberetning til ØL's generalforsamling, der afholdes fredag i Aarhus.

Foreningen har derfor sat fokus på, at der skabes vækst hos virksomheder, der med Per Kølsers ord ønsker "værdi" og "høj kvalitet" i deres produkter. Det fokus kommer bl.a. til udtryk i foreningens relativt nye mantra 'fra mærke til mærkesag' og dens salgskoncept 'ØkologiLøft', der hjælper landmænd med at gøre deres bedrift mere bæredygtig og sætter barren højere, end hvad økologireglerne foreskriver, forklarede Per Kølster.

"Ø-mærket indeholder ikke alle de krav, som vi godt kunne tænke os, for at fremme bæredygtighed. Og det har lange udsigter at øge kravene i EU-systemet. Vi er kommet til den konklusion, at Ø-mærket ikke kan stå alene, hvis vi vil fremme økologien," sagde han.

Han mener, at økologien nu er blevet blevet så etableret, at man er ved at træde ind i en ny æra, hvor branchen er nødt til at tage endnu mere ansvar:

"Nu kommer den professionelle æra, hvor vi tager ansvar, placerer overlæggeren højt og går ambitiøst ind i fremtiden med en solid, innovationsparat udgave af økologien i en bæredygtig kontekst – og ikke bare som et alternativ til noget andet."

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg