Annonce

Borgerne i Idom-Råsted låner ting af hinanden via en delecentral. Her har de bl.a. mulighed for at låne øko-landmand Torben Langers traktor.

Øko-landmand låner gerne sin traktor ud til dem, der lige har brug for den

Folk er velkomne til at låne Torben Langers traktor, når han ikke selv bruger den. Han er med i en lokal delecentral, hvor det handler om at eje mindre og skabe sociale relationer.

Når den økologiske landmand Torben Langer ikke bruger sin traktor, er der ingen grund til, at den står hos ham, når den lige så vel kan gøre gavn hos andre.

Derfor låner han den velvilligt ud, når han ikke selv bruger den, og han er ikke den eneste, som med glæde deler ud af sine ejendele.

I landsbyen Idom-Råsted syd for Holstebro, hvor Torben Langer har sin økologiske griseproduktion, har borgerne oprettet en såkaldt delecentral, hvor andre kan låne det, de lige står og mangler. Hvad enten det er en traktor, trailer, fræser eller symaskine. Det skriver TV Midtvest.

"Jeg synes, det er en rigtig fin idé. Vi har mange ting stående, som der måske var nogle andre, der kunne få gavn af engang imellem, og vi bruger det måske ikke altid så meget," siger Torben Langer til TV Midtvest.

Og det er ikke kun traktoren, Torben Langer låner ud - han har også et benzindrevet pælebor på listen.

Konkret fungerer delekonceptet ved, at folk enten donerer ting til det lokale kulturcenter eller skriver på en liste, hvad de låner ud, så man kan komme og hente det hjemme hos dem. Tanken bag delecentralen er at understøtte en bæredygtig udvikling og skabe sociale relationer mellem borgerne.

Projektet blev også omtalt, da landsbyen i 2019 vandt prisen som årets landsby i Danmark - 10 år efter at selvsamme landsby vandt prisen for første gang.

Flere artikler fra samme sektion

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion