Annonce

Et par går på gaden med et

30 pct. af de fødevarer, danskerne lægger i kurven, skal være økologiske i 2030, lyder det fra Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

ØL: Knap en tredjedel af Danmark skal være økologisk i 2030

GF 2019: Økologien i Danmark skal tredobles i løbet af de næste 11 år, mener Økologisk Landsforening.

Det går så godt for økologien i Danmark, at det politiske mål fra 2009 om en fordobling betragtes som opfyldt. Derfor er der behov for en ny og mere ambitiøs målsætning, mener Økologisk Landsforenings bestyrelse.

Ambitionen er nu, at i 2030 skal 30 pct. af landbruget og 30 pct. af fødevarerne være økologiske.

”30-30-30. Det er til huske. Er det muligt? Er det for ambitiøst? Eller er det lidt for ambitiøst? Et er sikkert, nemlig at målene sender et klart signal til os selv, til dansk landbrug og til samfundet,” siger bestyrelsesformand Per Kølster fra talerstolen på foreningens årlige generalforsamling fredag.

Det svarer omtrent til en tredobling af det nuværende økologiske areal og mere end en fordobling af forbruget, der ligger på godt 13 pct.

Vigtigt at markedet udvikles

Han anerkender, at opfyldelsen af målet vil afhænge af mange faktorer, heriblandt de fremtidige betingelser for omlægningen.

”Omlægningen vil selv med 30 pct. gribe markant ind i præmisserne for landbrugets samlede virksomhed, og det vil være en revolutionerende udvikling i handlen og forbruget,” siger han.

Det er derfor vigtigt, at markedet for økologien udvikles, og at politikerne sætter nogle rammer, som gør den øgede omlægning mulig, pointerer han.

Omtrent 350 økologiske landmænd, forbrugere, køkkenledere og repræsentanter fra de økologiske virksomheder er samlet til generalforsamlingen i Vingsted, der løber over to dage, hvoraf selve generalforsamlingen finder sted fredag, og udvalgs- og temamøder løber af stablen lørdag.

Flere artikler fra samme sektion

Regeringen afviser ny målsætning for økologien

ØL's målsætning om 30 pct. økologi i 2030 er "urealistisk", mener Det Konservative Folkeparti. Liberal Alliance ønsker, at markedskræfterne - ikke politikerne - afgør målet.

24-05-2019 4 minutter Valg 2019PolitikØkologisk Landsforening

EU-kandidater vil gøre grøn mad billigere, men store partier er imod

EP-VALG: Flere EU-spidskandidater vil have sænket momsen på miljøvenlige varer. Socialdemokratiet, Venstre og Konservative er imod.

24-05-2019 5 minutter EUValg 2019

Over halvdelen af maden i offentlige køkkener skal være økologisk, mener politisk flertal

Et flertal på tværs af fløjene ønsker en national målsætning om mindst 60 pct. økologi i offentlige køkkener.

24-05-2019 3 minutter Valg 2019Det Økologiske SpisemærkePolitik