Annonce

Annonce

Annonce

Solen skinner over en mark

Økologi er kernen i overgangen til bæredygtige fødevaresystemer, mener Ivana Trkulja og Hans-Jörg Lutzeyer, hhv. koordinator for CORE Organics og Europa-Kommissionens projektansvarlige. Foto: Colourbox

Økologiforskningen blomstrer fortsat i Europa

KRONIK: Det europæiske forskningsnetværk CORE Organic har for nylig fejret 15 års jubilæum ved en to-dagskonference i Bonn.

Af Ekstern skribent
04. februar 2020, 14:12
Læsetid: 3 minutter

Af Christine Dilling, Kommunikation, ICROFS


I et duo-interview i forbindelse med forskningsnetværket CORE Organics 15-årige jubilæum reflekterede CORE Organics daglige koordinator, Ivana Trkulja fra ICROFS samt Europa-Kommissionens projektansvarlige, Hans-Jörg Lutzeyer, over resultater og fremtidige ambitioner for netværket.

CORE Organic er et såkaldt ERA-netværk - et netværk af europæiske ministerier og forskningsråd, der finansierer og koordinerer forskning inden for økologiske fødevaresystemer og landbrug i EU. Dets hovedopgave er således at danne europæiske partnerskaber, som i fællesskab finansierer tværnationale projekter, der udforsker de mest vigtige udfordringer inden for økologi.

Christine Dilling, ICROFS
Christine Dilling, ICROFS

CORE Organic

Et akronym for Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems.

CORE Organic ERA-netværket startede op i 2004 under Europa Kommissionens ’Sixth Framework Programme (FP6)’ og lancerede i 2007 sit første bevillingsopslag, der skulle støtte fælles forskning inden for økologisk landbrug og fødevaresystemer i EU. Sidenhed har netværket administreret i alt syv bevillingsopslag og støttet 45 projekter svarende til 48 mio. Euro.

CORE Organic koordineres af ICROFS i samarbejde med partnere i EU m.fl.

Hans-Jörg Lutzeyer har fulgt CORE Organic tæt siden dets opstart: 

»Emnet til dette ERA-net blev tilbage i 2004 foreslået af sektoren. Økologi var på det tidspunkt et forsømt forskningstema men samtidig en økonomisk voksende sektor – desuden opfordrede Europa-Kommissionens ’European Organic Action Plan 2004’ til mere forskning inden for økologi'.« 

EU-Kommissionens European Organic Action Plan 2014 fremhæver CORE Organic som et værktøj, der forbedrer koordineringen af forskningsmidler. 

Hans-Jörg Lutzeyer tilføjer: 

»CORE Organic har opfyldt ambitionerne. Det er blevet et selvbærende netværk, hvilket i høj grad kommer til udtryk ved, at netværket organiserer sine egne bevillingsopslag. Fællesfinansieringen har stadig stor betydning, da økologiforskningen også i dag er en underfinansieret sektor – og forbrugernes efterspørgsel på økologiske produkter er større end nogensinde i Europa.« 

Ivana Trkulja fortæller, at mange at de personer, der var involveret i netværket for 15 år siden, stadig er engagerede og involverede: 

»Det mangeårige samarbejde er et stærkt grundlag for at opbygge scenarier for fremtiden, og den direkte udveksling mellem partnerne sikrer CORE Organic-programmet kontinuitet og forskningsekspertise.«

CORE Organic-netværket, som består af 27 partnere fra 19 lande og regioner har ikke kun opbygget et stærkt forskningsprogram inden for økologisk forskning i EU. Det er også et netværk, der bidrager med videnskabelig dokumentation til lovgivningsmæssige problemstillinger.   

I september 2019gik CORE Organic sammen med ERA-netværket ”SUSFOOD2” om at lancere et nyt bevillingsopslag: 

»Vi forventer et frugtbart samarbejde, der beskæftiger sig med områder på grænsefladen mellem produktion og forbruger, såsom cirkulære fødevaresystemer, skånsom fødevareforarbejdning, bæredygtig emballage og mangfoldighed i fødevarer - fra mark til tallerken,« siger Ivana Trkulja. 

De tværnationale projekter forebygger parallelforskning, støtter lande, der halter bagud i forskning eller regulativer, og understøtter Europa Kommissionens strategier og politikker i forhold til bæredygtighed og mindre kulstofudledning. 

Hans-Jörg Lutzeyer og Ivana Trkulja er nemlig enige om, at »økologi er kernen i overgangen til bæredygtige fødevaresystemer«.  

Læs mere om CORE organic på projects.au.dk/coreorganiccofund/

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning