Annonce

Annonce

En kvinde drikker et glas vand.

En ny bred aftale skal værne danskernes drikkevand mod sprøjtegifte. Det indebærer bl.a., at konventionelle landmænd får mulighed for et gratis økologisk omlægningstjek. Foto: Colourbox

Økologisk fond får pris for beskyttelse af drikkevandet

Den danske vandbranche har tildelt Danmarks Økologiske Jordbrugsfond en pris for at værne om det danske drikkevand.

Det knap to år gamle initiativ Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har netop modtaget en pris for at værne om danskernes drikkevand. Prisen - Andrups Grundvandspris - blev uddelt af VandCenter Syd ved den årlige Dansk Vandkonference, hvor fondens direktør Kim Qvist var til stede for at modtage den.

“Det store privilegium, at vi som befolkning kan hente det reneste grundvand op som drikkevand, er ikke en selvfølge. Det kræver konkrete bæredygtige løsninger på de arealer, der ligger over vores allesammens guldåre. At blive belønnet med denne pris gør os stolte og motiverer til en yderligere indsats til gavn for næste generation,” siger Kim Qvist om prisen.

Andrups Grundvandspris blev stiftet i 2007 for at sætte fokus på grundvand og drikkevandskvalitet og tildeles alle, der gennem konkrete praktiske tiltag, forskning eller andet virke har bidraget med en ekstraordinær, nytænkende eller årelang indsats for at beskytte grundvandet. Med prisen følger 60.000 kr. til fonden.

Vandcenter Syds direktør, Mads Leth (t.v.), overrækker prisen til jordbrugsfondens direktør, Kim Qvist (midt), og fondens bestyrelsesmedlem Preben Lauridsen
Vandcenter Syds direktør, Mads Leth (t.v.), overrækker prisen til jordbrugsfondens direktør, Kim Qvist (midt), og fondens bestyrelsesmedlem Preben Lauridsen. Foto: Danva

Knap to år gammel

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond blev stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening i februar 2017 med henblik på at opkøbe landbrug og omlægge dem til økologisk drift for bl.a. at beskytte naturen og grundvandet mod sprøjtegifte. 

I februar 2018 stiftede fonden sit datterselskab Dansk Økojord A/S, der har rejst sin kapital ved aktietegning, for at kunne efterleve fondens formål. Aktiekapitalen er lige nu på 27,3 mio. kr., og suppleret med realkreditlån råder selskabet over 80-85 mio. kr. 

Dansk Økojord A/S har indtil videre investeret i to ejendomme i hhv. Sønderjylland og Midtjylland.

Flere artikler fra samme sektion

ØL-formand efter ministermøde: Forventer handling bag ordene

Efter sit møde med den nye fødevareminister ser Per Kølster positivt på det politiske samarbejde. Klima, næringsstoffer og landbrugsstøtte var blandt emnerne.

21-08-2019 3 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

21-08-2019 4 minutter KlimaForskning

Stort økologisk fællesskab får nu 100 pct. grøn strøm

USA's største sammenslutning af økologer køber udelukkende grøn strøm til deres hovedbygninger. Samtidig er der sået blomster omkring solcellepanelerne for at understøtte biodiversiteten.

21-08-2019 2 minutter KlimaUdlandBiodiversitet