Annonce

Annonce

Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen står med diplomet for Årets Dyreven

Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen (t.h.) har i dag solgt alle aktier i Hanegal for at satse på produktionen af plantebaseret protein med Organic Plant Protein. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Økologisk iværksætterpar er kåret som årets dyreven

Hvert år uddeler Dyrenes Beskyttelse prisen Årets Dyreven til en person eller virksomhed, som har ydet en ekstraordinær indsats i den gode dyrevelfærds navn. I år blev det iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard, der løb med sejren for deres mangeårige arbejde for en grønnere og mere dyrevenlig madkultur.

Dette er en pressemeddelelse. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Hvert år uddeler Dyrenes Beskyttelse prisen Årets Dyreven til en person eller virksomhed, som har ydet en ekstraordinær indsats i den gode dyrevelfærds navn. I år blev det iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard, der løb med sejren for deres mangeårige arbejde for en grønnere og mere dyrevenlig madkultur.

Iværksætterparret Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard hævede i 1990 deres pensionsopsparing og investerede den i 10 frilandsgrise, som senere blev til den økologiske succeshistorie Hanegal. I dag er Hanegalaktierne solgt, og Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard har investeret pengene i det næste skridt for bæredygtige fødevarer: Plantekødet.

Det sker med virksomheden Organic Plant Protein, der producerer plantekød af proteinrige afgrøder, som erstatter kød fra animalsk fødevareproduktion, hvor dyrene oftest behandles som produkter. Visionen for Organic Plant Protein er at være med til at fremskynde den grønne omstilling.

"Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard får dette års pris for hele tiden at insistere på at gøre fødevareproduktionen mere bæredygtig og bedst mulig for både dyr og mennesker. De fleste mennesker kender Hanegal, og vi tror – ligesom Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard - på, at plantekødet i fremtiden kommer til at fylde mere og mere, både i Danmark men også i resten af verden," fortæller Britta Riis, direktør ved Dyrenes Beskyttelse.

En mission med et firma

Da Hanegal blev lanceret for næsten 30 år siden, var firmaets fokus meget lokalt forankret. Ønsket var at skabe bedre forhold for lokalmiljø, grundvand, dyrevelfærd, rene produkter og biodiversitet og samtidig have respekt for alle levende organismer. I dag er fokus rykket videre ud over Danmarks grænser, og ønsket er nu at være med til at reducere CO2 og sikre nok mad til verdens befolkning.

"Vi har altid været drevet af vores målsætning og ideologier, frem for pengene. Hvis vi havde været drevet af penge, så havde vores beslutninger været anderledes. Derfor ser vi også Organic Plant Protein som en mission med et firma, frem for et firma med en mission," fortæller Ulrich Kern-Hansen.

Denne tilgang til fødevarer har også sat høje krav til kvaliteten af plantekødet. I researchen gik det op for iværksætterparret, at mange af de produkter, der allerede var på markedet, var konventionelt produceret. Det betød også, at de indeholdt tilsætningsstoffer og allergener, og denne produktionsform ønskede de ikke at bidrage til. De måtte derfor tænker i andre baner.

"Plantekødet skal have bid, tekstur og proteinindhold, som svarer én til én til kød fra dyr. Produktet er desuden fremstillet i en ren, næsten lyd- og lugtfri proces, der meget kort fortalt består af ærtemel, hestebønnemel, vand og en avanceret ekstruder, som er kernen i Organic Plant Proteins teknologiske forspring på det boomende marked af plantekød. Derudover er alle vores produkter økologiske, soyafri, glutenfri og uden tilsætningsstoffer. Indtil videre har vi kapacitet til at producere så meget proteinrigt plantekød, at det kan erstatte 320.000 slagtegrise årligt," fortæller Fie Graugaard.

Årets Dyreven er en stor anerkendelse

Selv er iværksætterparret meget glade for anerkendelsen fra Dyrenes Beskyttelse. Vejen ind i plantekødets verden virkede dog som et oplagt valg:

"I 2015 får vi FN's verdensmål og Paris-aftalen, og pludselig bliver klima og bæredygtighed noget folk i almindelighed forstår og taler om. Den almene dansker forstår nu, at vi skal have reduceret vores kødforbrug, hvis planeten skal være et godt sted at være. Det var her, vi besluttede os for at accelerere Hanegals produktion af plantebaserede produkter, så vi kunne støtte den grønne udvikling yderligere. I 2018 kom vi kontakt med Teknologisk Institut, som havde den know-how vi skulle bruge og herfra tog produktionen af plantekødet fart," fortæller Ulrich Kern-Hansen.

Prisen som Årets Dyreven er derfor en stor anerkendelse, og Ulrich og Fie er meget glade:

"Det er jo helt fantastisk, og vi blev meget overraskede og rørte. Vi var også glade for at vide, at selvom vi ikke direkte arbejder med dyr, så bliver det alligevel anerkendt at det hele hænger sammen. Både miljø, klima og dyrevelfærd," afslutter en meget glad Fie Graugaard.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer