Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg
Fødevareminister Rasmus Prehn (S)

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal nu forhandle med de andre partier om en ny landbrugsaftale. Økologisk Landsforening ser positivt på regeringens udspil. Foto: Jakob Brandt

Økologisk Landsforening: Landbrugsaftale kan starte en nødvendig omstilling af landbruget

Pressemeddelelse

Tirsdag starter forhandlingerne om den nye landbrugsaftale. Fødevareministerens udkast til en aftale kan starte en nødvendig omstilling af landbruget, som Økologisk Landsforening imødekommer med optimisme.

Økologisk Landsforening har gennemgået aftaleudkastet til en ny landbrugsaftale og vender tommelfingeren opad.

”Der er selvfølgelig mange ting, vi kunne ønske, står endnu klarere, f.eks. helhedsperspektivet, så hensynet til natur samt dyrevelfærd også hele tiden tages i betragtning, men det er et godt udgangspunkt for en politik, der skal fremtidssikre dansk landbrug,” siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Helt konkret lægges der op til en grønnere anvendelse af EU's landbrugsstøttemidler

Der skal udvikles bedriftsregnskaber på klima og miljø, og disse kan bringes i spil i Grøn Skattereform, sammen med EU’s tilskudsordninger. Dermed bevæger regeringen sig i den retning, som Økologisk Landsforening har døbt ”Pris på bæredygtighed”, hvor bedrifterne skal holde sig under en vis CO2-udledning og give naturen i marken plads for at få fuld landbrugsstøtte

"Økologisk Landsforening hæfter sig også ved, at regeringen nu nævner muligheden for at præmiere effekter fremfor at give tilskud til virkemidler. Det er også vigtigt, da det er et skridt på vejen til at få den sande produktionspris frem. Markedet er en vigtig drivkraft for grøn omstilling, men det er en stor barriere, at de mest belastende produktioner samtidigt er de billigste. Det skal der vendes op og ned på," siger Sybille Kyed.

Regeringen foreslår, at der skal laves en strategi for plantebaserede fødevarer, der kan bringe Danmark i front, og at der etableres en plantefond. Høj prioritering af konsumafgrøder er en integreret del af økologien. I et økologisk drevet dansk landbrug vil konsumafgrøder uvægerligt fylde meget mere. Økologiske dyr har adgang til marker og mere plads, deraf følger, at planteprodukter nødvendigvis fylder mere på tallerkenen.

”Også landbrugsuddannelsen skal have et eftersyn. Det er en kæphest for Økologisk Landsforening. I dag kan man ikke lave speciale i økologi. Landbrugsuddannelsen skal selvfølgelig forberede kommende landmænd bedre til morgendagens behov i forhold til klima og bæredygtighed herunder økologi,” siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

”Alt i alt peger aftaleudkastet det danske landbrug i en mere bæredygtig retning og dermed derhen ad, hvor økologien gerne vil bringe det, nu skal vi bare have lidt mere økologi, lidt mere dyrevelfærd og lidt mere hensyn til natur ind i aftalen.”

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg