Annonce

Annonce

Per Kølster står på talerstolen ifm. årets generalforsamling

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, er uforstående over for Christian Høegh-Andersens påstande om økologi. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Økologisk Landsforening om kritik fra DLF-formand: Det klinger hult

Politikerne gør økologien til et glansbillede og de konventionelle landmænd til skurke, mener DLF's formand.

Frøvirksomheden DLF's bestyrelsesformand, Christian Høegh-Andersen, mener, at politikerne med deres retorik gør konventionelle landmænd til skurke, når det handler om, hvilket landbrug er mest bæredygtigt. Det er et narrativ, han ønsker at gøre op med.

I et interview med AgriWatch giver han udtryk for, at der er skabt et skræmmebillede med brugen af sprøjtemidler og pesticider og argumenterer for, at kemi er nødvendigt for at forhøje kvaliteten af landbrugets produkter. Samtidig hævder han, at de pesticider, der bruges i dag, ikke ender i grundvandet.

Hans kritik er særligt aktuel efter landbrugsaftalen, hvor økologi nævnes som en del af løsningen på at nedbringe klimaaftrykket. Regeringen har en målsætning om, at arealet, salget og eksporten af økologi skal fordobles frem mod 2030, og aftalen afsætter flere midler til økologisk arealstøtte.

"Jeg ser hele landbrugssektoren som en del af den grønne løsning. Men dele af den økologiske produktion er heller ikke bæredygtig. De bruger også pesticider i deres produktion, og kemi der er godkendt til økologisk produktion. De har også en stor CO2-udledning - men det hører vi ikke meget om," siger han til AgriWatch, hvor han også tilføjer, at økologien bør konkurrere på markedsvilkår frem for at få øget støtte, og at flere økologiske afgrøder er faldet i pris på grund af manglende efterspørgsel.

"Det klinger så rungende hult"

Kritikken klinger dog hult, mener Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

"Når landbrugsaftalen rummer økologien, så er det glædeligt både for samfundet og for det marked, som beder om et alternativ. Og guderne skal vide, at ligesom konventionelle landmænd er udfordret på svingende priser – og altid har været det – så er økologerne det samme. Men at bruge det som et argument for, at økologien ikke har en plads i landbruget, er absurd. Og det klinger så rungende hult, når Christian Høegh-Andersen mener, at det økologiske landbrug ikke skal bygge på statsstøtte, når det øvrige landbrug igen og igen argumenterer for, at ’vores penge’ - dvs. den direkte støtte til landmændene fra EU og Danmark - ikke må fjernes," siger Per Kølster til Økologisk Nu.

Han minder om, at foreningen faktisk taler for at fjerne hektarstøtten for i stedet at lade den afhænge af, hvilke samfundsgoder landmændene bidrager med, eksempelvis i form af mere skov, rent drikkevand og et renere miljø. Derudover har foreningen presset på for at få introduceret klimaregnskaber som en del af reguleringen af landbruget og som grundlag for landbrugsstøtte, fortæller han.

"Økologerne taler meget om klima og behov for omstilling i retning af mere føde og mindre foder," siger Per Kølster.

Han mener samtidig, at det er både "usagligt" og "følelsesladet" at have - hvad han betegner som - blind tillid til, at den kemi, som anvendes i dag på marken, ikke også risikerer at ende i grundvandet på længere sigt.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg