Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Kun godt seks pct. af den bornholmske landbrugsjord dyrkes i dag økologisk, hvilket er ca. halvt så meget som landsgennemsnittet. Kommunalpolitikerne har en ambition om at nå op på 20 pct. økologi i 2025.

Økologisk Landsforening rækker ud til bornholmske landmænd

Med en helsidesannonce i en lokal avis tilbyder Økologisk Landsforening at give gratis omlægningstjek til bornholmske landmænd, der overvejer at lægge om til økologi.

Bornholm har et mål om at blive Danmarks mest økologiske kommune, og derfor rækker Økologisk Landsforening nu en hånd ud til kommunens konventionelle landmænd med tilbuddet om, at de kan et gratis omlægningstjek.

"Byrådet har cementeret en tidligere beslutning om at tredoble kommunens økologiske areal, så det når 20 pct. inden 2025, og samtidig har man oprettet en økologisk jordbrugsfond på Bornholm, så vores tilbud om omlægningstjek passer som fod i hose til kommunens mål," siger Jens Peter Hermansen, der er omlægningskonsulent i Økologisk Landsforening.

Derfor har foreningen indrykket en helsidesannonce i Ugeavisen Bornholm, hvori man gør landmændene opmærksomme på tilbuddet om et gratis omlægningstjek. Tjekkene er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug og er tilgængelige for både landmænd, gartnere og frugtavlere, der overvejer at omlægge til økologi – de skal bare have kontaktet Økologisk Landsforenings Jens Peter Hermansen senest den 1. oktober.

Kun godt seks pct. af den bornholmske landbrugsjord dyrkes i dag økologisk, hvilket er ca. halvt så meget som landsgennemsnittet. Kommunalpolitikerne har dog fastholdt ambitionen om at nå op på 20 pct. økologi i 2025.

Der kan også være hjælp at hente fra Bornholms Økojord A/S, der blev stiftet i januar. Selskabet har til formål at opkøbe landbrugsjord, som skal dyrkes økologisk, og i foråret kunne selskabet skrive under på købet af sin første landbrugsejendom, da man købte en knap 10 ha stor bedrift fem km nordøst for Hasle.

Målsætningen om mere økologisk landbrug er ikke kun forbeholdt Bornholm. Regeringen har en målsætning om at fordoble økologien frem mod 2030, mens EU har sat et mål om, at 25 pct. af landbruget skal være økologisk dyrket i 2030. Lykkes EU-målsætningen, vil det betyde en tredobling i økologien, der aktuelt udgør ca. 8 pct. af landbruget i unionen. Herhjemme udgør det økologiske landbrugsareal knap 12 pct. (2020-tal).

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerrådet Tænk: Læg klimakrav ind i Ø-mærket

Der blev luftet frustrationer fra fødevarebranchen, da greenwashing og klimamærkning blev diskuteret på årets økologikongres. Flere mener, at klimakrav med fordel kan lægges ind i økologimærket.

26-11-2021 6 minutter Økologikongres 2021,   Forbrug,   Klima

Ministerium lancerer en vild julekalender

Miljøministeriet lancerer 1. december en julekalender med 24 fantastiske fortællinger om alt fra padder og præstebiller til Danmarks vildeste naturforvalter.

26-11-2021 3 minutter Biodiversitet

Hegnsholts høns lever af restprodukter som mask, pulp og chillisovs

Ægproducent Johanne Schimming har så gode erfaringer med at fodre sine høns med økologiske restprodukter fra fødevareindustrien, at der efter hendes vurdering bør være basis for at etablere en foderfabrik, der kan stå for produktion og distribution af foder til flere landbrug, som ønsker at være en del af den cirkulære økonomi.

26-11-2021 4 minutter Økologikongres 2021,   Æg og fjerkræ