Annonce

Annonce

Jakob Ellemann-Jensen ser smilende til Tommy Ahler i forbindelse med Venstres landsmøde 2018

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) (t.v.), der her ses med forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V), har netop rundet et år på ministerposten. Foto: Henrik Bjerregrav/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Økologisk Landsforening vurderer Ellemanns første år

Økologisk Landsforening har ros til miljø- og fødevareministeren, men kritiserer manglende handling på en række områder heriblandt klimakrisen.

Nogenlunde samtidig med at statsministeren trykkede på valgknappen, kan Jakob Ellemann-Jensen (V) fejre sit første år på posten som miljø- og fødevareminister. En post han overtog fra Esben Lunde-Larsen den 2. maj sidste år.

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, giver her sin vurdering af hans første år på posten.

"Vi har oplevet Jakob Ellemann-Jensen som både interesseret og meget positivt i forhold til økologi. Han har været meget engageret og skaber altid positiv stemning, når vi har møder, og da han mødtes med 10 af vores virksomhedsmedlemmer på Biofach-messen og skaffede sig overblik over eksportpotentialet og det politiske behov i forhold til økologieksport," siger Per Kølster.

Det er helt OK, at ministeren er glad for bacon, men vi skal sammen sætte mere kød på klimapolitikken, herunder en omstilling til mere plantebaseret kvalitetsproduktion.

— Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Han tilføjer, at Jakob Ellemann-Jensen har handlet på flere af de sager, som foreningen har haft en dialog med ham om.

"F.eks. behovet for nye ressourcer til økologisk arealstøtte, bruttoarealmodellen i EU's landbrugspolitik, bedre mulighed for at komme i gang med skovlandbrug, formulering af en småskalapakke, der giver bedre grundlag for at drive mindre og alsidige landbrug med direkte salg til forbrugerne og detailleddet. Vi ved også, at han arbejdede for flere midler til økologiforskning og biogasanlæg, der kan bruges af økologer, og han støtter os i at hæve barren for klima og natur indenfor økologi," siger Per Kølster, som dog også har en kritik af ministeren.

Han mener bl.a., at der bør være mere fokus på en omstilling i forbruget mod mere grønt og mindre kød.

"Vi savner til gengæld en mere offensiv tilgang til de alvorlige klimaudfordringer i landbruget og handling i forhold til den faldende statslige indsats for innovation i økologi og udvikling af markedet for økologi, især i det offentliges egne køkkener. Klimaomstilling kan positionere danske landmænd og fødevarevirksomheder i fremtidens globale marked, men det kræver, at politikere sætter retning og rammer for denne omstilling. Det er helt OK, at ministeren er glad for bacon, men vi skal sammen sætte mere kød på klimapolitikken, herunder en omstilling til mere plantebaseret kvalitetsproduktion."

Ris og ros fra andre organisationer

Altinget.dk har også bedt en række organisationer om at vurdere Jakob Ellemann-Jensens første år som miljø- og fødevareminister. 

Her der bl.a. ros fra Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding. Hun mener, at hans største resultat er sprøjteforbuddet nær vandboringer. Hun oplever ham også som lydhør og med en "oprigtig interesse" i at høre på foreningens forslag.

Markedschefen i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk, roser også ministerens lydhørighed og for at have levet op til sit ord om, at miljøet skulle fylde mere. 

Til gengæld er kritikken hårdere fra de øvrige organisationer. Greenpeaces landbrugspolitiske rådgiver, Kristian Sloth, mener eksempelvis, at ministeren har svigtet sit løfte om at fokusere mere på miljøet.

"Han har fuldstændig svigtet på et af de vigtigste områder, nemlig den nødvendige omstilling af dansk landbrugsproduktion fra kød- og mejeriprodukter til plantebaseret mad," siger Kristian Sloth til Altinget, men tilføjer, at han mener, at Jakob Ellemann-Jensen er "bedre end sine forgængere".

Egon Østergaard, formand i Dansk Ornitologisk Forening, savner markante forbedringer for naturen og kritiserer de manglende naturmål, som regeringen opgav på grund af uenigheder. Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, siger, at producenterne har følt sig "lidt jagtet og forfulgt på flere fronter det seneste år", mens Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis', udtrykker stor skuffelse over udkastet til den nye dyrevelfærdslov, men roser Jakob Ellemann-Jensen for at have strammet dokumentationskravet til halekupering på grise.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT