Annonce

Annonce

Omlægningskonsulenter snakker med en svineproducent på en mark - omkring dem går grise

Et omlægningstjek består i et besøg af en landbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med landmanden gennemgår gårdens produktions- og afsætningspotentiale i en økologisk version. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Økologisk offensiv til gavn for grundvandet

KRONIK: Set gennem vandforsyningsbriller kan omlægning af landbrug til økologi være en god metode til at forhindre udledning af pesticidrester. Økologisk Landsforening har gode erfaringer fra kommunesamarbejder om at tilbyde gratis omlægningstjek hos konventionelle landmænd.

Af: Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening

Indlægget er oprindeligt bragt WaterTechs nyhedsbrev


I Økologisk Landsforening (ØL) har vi indtil videre samarbejdet med mere end 30 kommuner om at lave de såkaldte økologiske omlægningstjek. 

Der er tale om frivillige besøg hos de konventionelle landmænd, hvor man ser på bedriften i en økologisk kontekst. Besøgene er også gratis, da de er finansieret af fonde. 

Jeg vil her give et eksempel på et aktuelt samarbejde og uddybe, hvad et omlægningstjek består i, men vores erfaringer med samarbejder med mange kommuner er, at mange landmænd efterfølgende vælger at lægge om – ikke mindst på grund af de lyse økonomiske udsigter i markedet for økologi. De er også med til at skabe en positiv spiral. 

Vi har nemlig erfaret, at de økologiske omlægningstjek er af afgørende betydning for den fortsatte udvikling og vækst i de økologiske arealer og økologisk fødevareproduktion. Og altså i sidste ende udvalget af økologiske varer ude i butikkerne. 

Set med vandforsyningsbrillerne på kan omlægning til økologi også være en blandt flere metoder til at forhindre udledning af pesticidrester i BNBO-områder. For forsyningsselskaber og vandværker ude i de enkelte kommuner er det oplagt at kigge på de muligheder, der er i økologien. 

Dels kan det være økonomisk attraktivt for landmanden at lægge om, dels kan det være attraktivt for den enkelte kommune, fordi man slipper for at betale erstatninger i BNBO-områder. Frem for erstatningssager og pålægning af restriktioner på landbrugsdriften så er den frivillige dialog om at omlægge til økologi langt mere konstruktiv. Man får et samarbejde med landmanden – frem for en potentiel konflikt. 

Opgaven med at sikre pesticidfrit drikkevand for de kommende generationer i Middelfart Kommune er blandt de steder i landet, der lige nu får en hjælpende hånd. Kommunen har nemlig lavet en aftale med ØL om at tilbyde alle konventionelle landmænd såkaldte omlægningstjek, som vi i ØL som nævnt har fået fondsfinansieret – og derfor kan tilbyde gratis. 

Ifølge Morten Weiss-Pedersen, der er formand for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune, er samarbejdet indgået på baggrund af dels den store efterspørgsel på økologiske fødevarer, dels et ønske om at passe godt på drikkevandsressourcerne. 

»Forbrugerne vil have mere økologi, så for mange landmænd er der et økonomisk potentiale i at lægge om til økologi. Det vil vi gerne gøre opmærksom på. Også fordi flere økologiske bedrifter vil bidrage til at skåne grundvandet for pesticider og lignende. Så jeg håber, at mange lokale landmænd vil tage imod tilbuddet om et omlægningstjek,« siger Morten Weiss- Pedersen. 

Middelfart Kommune er en grøn vækstkommune og arbejder målrettet for at fremme den grønne omstilling. Og det er det nye samarbejde altså et led i. 

Samarbejdet betyder helt konkret, at alle landmænd i Middelfart Kommune – der ikke allerede er økologer – har fået tilbudt et gratis, uforpligtende omlægningstjek af deres bedrift. Landmændene modtager først et brev i deres e-Boks med tilbuddet. Brevet vil senere blive fulgt op med en telefonisk kontakt. Siger landmanden ja tak, så går processen videre. 

Jeg forventer, at i alt 50-60 landmænd i Middelfart Kommune vil tage imod tilbuddet om et uforpligtende besøg, der skal give landmanden et overblik over, hvad økologisk landbrug er. 

Selve omlægningstjekket består i et besøg af en landbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med landmanden gennemgår gårdens produktions- og afsætningspotentiale i en økologisk version. 

Under besøget får vi ofte aflivet nogle myter, og det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af en omlægning til økologi. Nogle går i gang med det samme, og andre har økologi med i tankerne fremadrettet. 

Samtidig er det en anledning til at afsøge muligheder, når landmanden planlægger bedriftens fremtid. Efter besøget på bedriften skriver økologikonsulenten en rapport om besøget og bedriften i en økologisk kontekst, så landmanden kan træffe et valg om en eventuel ny driftsform på et oplyst grundlag. 

Målet er, at det bagefter skal stå lysende klart for landmanden, hvilken betydning det har for bedriften at lægge om, hvad enten det drejer sig om, hvordan dyrene helt konkret kan komme ud på marken – eller hvornår han skal op på traktoren for at fjerne ukrudt.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg