Annonce

Annonce

Politisk klumme af Sybille Kyed

Med 'Pris på bæredygtighed' vil Økologisk Landsforening sikre sig, at det kan betale sig at passe godt på både klimaet, naturen og dyrevelfærden og samtidig fjerne barrierer for økologer. Foto: ØL

ØL får lynende travlt: Over 40 initiativer skal sikre mere økologi

KLUMME: Økologisk Landsforenings folkevalgte har vedtaget over 40 initiativer, som foreningen skal arbejde på at få gennemført politisk. Bl.a. et udspil til en ændret landbrugsstøtteordning og sikring af regnskov.

Af Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforenings folkevalgte har netop vedtaget næste års politiske handlingsplan, og jeg kan love jer, at vi får lynende travlt. Mere end 40 initiativer står skrevet på handlingsplanen.

Øverst på listen står indsatsen for at få en ny model for EU's landbrugsstøtte i Danmark. Den model, som foreningen har navngivet 'Pris på bæredygtighed'. Det er foreningens stærkeste indspil til en grøn skattereform, en klimaaftale for landbruget og en natur- og biodiversitetsplan.

Med 'Pris på bæredygtighed' vil Økologisk Landsforening sikre sig, at det kan betale sig at passe godt på både klimaet, naturen og dyrevelfærden. Sådan er det desværre ikke i dag, og det er den største barriere for, at vi når i mål med 30 pct. økologisk areal i 2030.

I tilknytning til arbejdet med 'Pris på bæredygtighed' arbejder foreningen for, at der både kommer en kulstofbindingsgaranti og en naturgaranti ind i det økologiske regelsæt, inden vi går ud af 2021. Økologireglerne skal sikre, at det økologiske sædskifte lever op til principperne for økologi og målet om at sikre en god jordfrugtbarhed, samt at de enkelte landbrug drives, så de skaber et godt grundlag for liv både under og over jorden og på og ved de økologiske marker

Foreningen vil videreføre indsatsen for at fremme alternativer til konventionel husdyrgødning.

Næsthøjeste prioritet er, at vi med bred deltagelse af universiteterne i Danmark får udarbejdet en analyse af såvel de samfundsøkonomiske som de erhvervsøkonomiske effekter og effekter på klima, natur, drikkevand, vandmiljø, dyrevelfærd, risiko for udvikling af antibiotikaresistens, kost m.v. af en omlægning af landbruget med afsæt i de økologiske mål og principper.

Vi står foran, at politikerne skal tage nogle meget store beslutninger, der lægger retningen for, hvordan landbruget skal udvikle sig de næste mange årtier. Det kræver modige beslutninger og modige politikere. I Økologisk Landsforening frygter vi, at modet svigter, hvis vi ikke har et bud på, hvad det vil betyde ikke blot for klima og natur mm., men også for økonomien i Danmark og derunder, hvad vi danskere skal leve af.

På tredjepladsen har foreningen valgt at holde øjnene på forholdene for de danske væksthusgartnere, der dyrker deres afgrøder direkte i jorden. Økologisk Landsforening har kæmpet for, at økologiske grøntsager dyrkes direkte i jorden, og der var udarbejdet retningslinjer for, hvordan det skal foregå, så enhver risiko for forurening er elimineret.

Desværre har det vist sig, at andre kræfter har fået skrevet en gødningslov, der reelt gør det umuligt at dyrke direkte i jorden. Det er en barriere, gartnerne kan komme ud over ved at købe jord, der lægges til gartneriet, så reglerne går op. Men for Økologisk Landsforening er sagen ikke løst med at få regler til at gå op. Løsningen skal også give mening i praksis.  

Så er der målet om over tid at afvikle anvendelsen af konventionel husdyrgødning. Foreningen vil videreføre indsatsen for at fremme alternativer til konventionel husdyrgødning. Der skal fokus på gode restprodukter, som økologerne skal kunne bruge, og der skal arbejdes med krav, der sikrer sunde økologiske sædskifter og mere økologi på tallerken.

Med mere end 40 initiativer er der mange flere initiativer, end dem jeg nu har nævnt. Det er forholdene for de såkaldte småskalaproducenter med typisk alsidige landbrug, der selv forestår alle jord-til-bord-kæde aktiviteterne, og som har mulighed for at berige danskerne med egnsprodukter; økologi som garanti mod rydning af regnskov, fremme af økologisk akvakultur og meget mere, som I vil høre mere om i løbet af det kommende år, da vi også har pålagt os selv at blive endnu bedre til at synliggøre, alle de sager, vi har fat i for at skabe en økologisk fremtid med mere og bedre økologi.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer