Annonce

Annonce

En ung gartner står og klør sig i skægget i et drivhus

ØL's formand er bekymret for generationsskiftet i landbruget, men ser lys forude. Foto: Colourbox

Bekymring for de unge i landbruget

GF 2019: Generationsskiftet i landbruget bekymrer Økologisk Landsforening.

Generationsskiftet har længe skabt anledning til bekymring i landbrugssektoren, og det var også en del af Per Kølsters, formand for Økologisk Landsforening (ØL), årsberetning.

”Er løbet bare kørt for, at det er muligt at drive en mindre ejendom professionelt som en virksomhed med sig selv som ejer og ansat? Ja, det er noget af det, der sker med den landbrugslov, vi har, og med den globale udvikling. Hvor er den fairness, der skal sikre at de unge kan komme godt i gang?” siger Per Kølster, på foreningens generalforsamling, der fredag finder sted i Vingsted.

Foreningens bekymring går i retning af de unge.

”Jeg får jævnligt besøg af Søren, der nu er elev på Kalø. Som han siger, så er han nødt til at tage en akademisk uddannelse bagefter for at få et job, han kan udfylde for at tjene penge til at kunne få et mindre landbrug,” siger han og fortsætter:

”Men med Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og Dansk Økojord A/S har vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening taget et lille skridt, og alt tyder på, at vi har fat i noget, der kan blive stort på den ene eller den anden måde. Fonden er kommet flyvende fra start med investeringer i flere gårde og med flere på vej.”

Økologisk Landsforening lægger ifølge formanden mange kræfter i at skabe nye muligheder for de unge økologer. 

”Vi skal senere i aften hylde vinderne af konkurrencen ’I gang for en million’. En klar lære fra de to gange, vi nu sammen med landbrugsskolerne har gennemført ’I gang for 1 mio’ er, at det sprudler med idérige, driftige, bevidste unge mennesker, som står klar til at tegne et nyt dansk landbrug.”

Flere artikler fra samme sektion

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU

148.000 økologer forsvandt på et år

Mens det økologiske landbrugsareal fortsætter med at vokse på globalt plan, skete der ifølge en ny international rapport i 2018 et bemærkelsesværdigt fald i antallet af registrerede økologer.

13-02-2020 3 minutter Udland,   Statistikker