Annonce

Annonce

Træer og en sø

Danmark skal have mere sammenhængende natur, fastslår ØL's formand, Per Kølster. Foto: Colourbox

ØL-formand vil have naturgaranti ind i økologireglerne

GF 2019: Tilbagegangen af arter skal stoppes, men det skal ikke være "enten natur eller landbrug", mener ØL's formand.

Naturens mangfoldighed er et område, som tages alvorligt i Økologisk Landsforening (ØL). Det fremgår af ØL-formanden, Per Kølsters, årsberetning på foreningens generalforsamling, som fredag finder sted i Vingsted.

”Udviklingen er nærmest lammende, og vi er vidner til, at selve livet er på retur. Jeg har skrevet om det i flere år, og da tyske forskere sidste år offentliggjorde deres mangeårige målinger, der dokumenterede insekternes massedød, kom det på alles læber,” siger Per Kølster.

Han understreger, at landbruget har et stort ansvar med over 60 pct. under plov. I biologkredse tales der meget om, at løsningen på biodiversitetskrisen er stor, sammenhængende natur for sig og så intensivt jordbrug for sig:

”Der er næppe nogen, der er uenige i, at det er vigtigt med større naturarealer i Danmark. Men det skal ikke være et enten natur eller landbrug. Vi skal både have store områder med sammenhængende natur og landbrugssystemer, der giver plads til natur integreret i systemet. Og der er så sandelig ikke grund til at acceptere yderligere intensivering og anvendelsen af kemi på vores landbrugsjord. Hvorfor skulle vi det? Vi skal bremse tabet af sjældne arter og samtidig understøtte liv. Det er helt afgørende for at vi kan arbejde sammen med økosystemet og udnytte systemets egne reguleringsmekanismer.”

Embedsmændene er sat i gang

Per Kølster retter ikke kun opfordringen til sine konventionelle landmandskollegaer. 

”Økologerne er mange steder meget effektive kultivatorer af landskabet. Det er en udfordring for det liv, der skal have plads, rod, vand, pletter, spredningskorridorer og tidsperspektiv til at formere sig og udvikle og vedligeholde sine populationer. Derfor har vi siden 2012 arbejdet for at få en bedre naturgaranti ind i det økologiske regelsæt. Politik tager sin tid. Og det går fremad. Naturgaranti var med i Det Økologiske Erhvervsteams anbefalinger, og Landbrugsstyrelsen i gang med at se på, hvordan det kan skrives ind i økologireglerne,” siger han.

Økologisk Landsforening arbejder også med naturindholdet i forhold til EU med vores forslag om at EU’s tilskud skal tage sit udgangspunkt i bruttoarealet

”Bruttoarealmodellen skal erstatte de nuværende arealstøtteordninger på markblokniveau. Den omfatter i stedet bedriftens totale areal, uanset om natur vokser ind over markskel. Alle de mange landmænd, som ønsker at give naturen mere plads i og omkring deres marker, vil ikke blive straffet økonomisk, og modellen skaber plads til naturindhold. Og så er den en markant forenkling. Landbrug & Fødevarer bakker op, og i 2018 tog regeringen vores model til sig i EU-forhandlingerne om den nye Fælles Europæiske Landbrugspolitik. Vi skal i det hele taget til at lære at tænke på tværs for at udvikle en bæredygtig arealforvaltning både af hensyn til naturen og landbrugets trivsel. Flere og flere økologiske landbrug planter træer og bruger dem eksempelvis som en del af husdyrholdet. Navnlig grise og høns,” siger Per Kølster.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed