Annonce

En græssende fåreflok med nøgne bjerge i baggrunden.

Parlamentet i det bjergrige Kirgisistan har givet landmændene ti år til at omlægge hele landbruget til økologi. Foto: Colourbox

Om ti år skal hele Kirgisistans landbrug være økologisk

Bhutan har gennem nogle år arbejdet på at blive det første land i Verden, hvor hele landbruget er økologisk. Nu følger Kirgisistan efter.

Kirgisistan følger i Bhutans baghjul. Kongedømmet Bhutan, som ligger i Himalayabjergene, arbejder i disse år på at udfase kunstgødning og sprøjtegifte for at omstille hele landbruget til økologi. Den ambition har nu smittet af på den tidligere Sovjetrepublik Kirgisistan.

Dastanbek Djumabekov, formand for det kirgisiske parlament, har netop proklameret, at landet vil omlægge hele landbrugsproduktionen til økologi i løbet af de næste ti år.

Det lyder som en ambitiøs plan for det ca. 200.000 km2 store centralasiatiske land, som ligger klemt inde mellem Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Væk med sprøjtegift og gmo

Knap halvdelen af Kirgisistans godt seks mio. indbyggere er beskæftiget i landbruget, og som Bhutan er der tale om et meget bjergrigt land uden adgang til havet. Derfor er landet meget afhængigt af en velfungerende fødevareproduktion. Landbruget er samtidig en af de vigtigste grene af økonomien, og parlamentets besked til landbruget er klar:

"De kirgisiske landmænd må i fremtiden hverken anvende nogen form agrokemiske midler, pesticider, syntetiske stoffer, hormoner, vækstregulatorer, fodertilsætningsstoffer, GMO'er, antibiotika eller andre tilsætningsstoffer end de produkter, som er godkendt til plantebeskyttelse og som gødning i reglerne for økologisk fødevareproduktion."

ØL vil gerne hjælpe

Økologisk Landsforening er i øjeblikket involveret i et omlægningsprojekt, som hjælper Bhutan med landets igangværende omlægning, og selv om Danmark har gode erfaringer med den type opgaver i både Afrika og Asien, oplyser Per Rasmussen, International konsulent i Økologisk Landsforening, at foreningen ikke er blevet kontaktet af Kirgisistan.

”Men det kunne være en interessant opgave at hjælpe landet med at omstille produktionen til økologi. I Bhutan arbejder vi sammen med en lokal partner, som træner landmændene i bæredygtigt landbrug og lærer dem at organisere arbejdet i Family Farmer Learning Groups, og de landmænd, som har modtaget undervisning, har taget rigtig godt imod det,” siger Per Rasmussen.

Bhutan-projektet løber til udgangen af 2019.

Flere artikler fra samme sektion

Økologien banker på døren til landets gymnasier

En ny hjemmeside skal hjælpe elever på landets gymnasier med at lære mere om, hvad økologi egentlig går ud på.

20-03-2019 2 minutter Uddannelse

"Vi er nødt til at se på både produktionen og forbruget af mad. Vi er nødt til at gøre alt"

Hvor er paradigmeskiftet, og hvorfor er tilbudsavisen fyldt med kød? lød spørgsmålene til fødevarebranchen, efter at forskere på en klimakonference havde understreget behovet for gennemgribende ændringer.

20-03-2019 8 minutter Klima & energi

Regeringen lægger klimamærket i skuffen

Klimamærket på fødevarer bliver alligevel ikke til noget i denne omgang, selvom regeringen havde ønsket det.

19-03-2019 2 minutter Klima & energiPolitikDetailhandel