En græssende fåreflok med nøgne bjerge i baggrunden.

Parlamentet i det bjergrige Kirgisistan har givet landmændene ti år til at omlægge hele landbruget til økologi. Foto: Colourbox

Om ti år skal hele Kirgisistans landbrug være økologisk

Bhutan har gennem nogle år arbejdet på at blive det første land i Verden, hvor hele landbruget er økologisk. Nu følger Kirgisistan efter.

Kirgisistan følger i Bhutans baghjul. Kongedømmet Bhutan, som ligger i Himalayabjergene, arbejder i disse år på at udfase kunstgødning og sprøjtegifte for at omstille hele landbruget til økologi. Den ambition har nu smittet af på den tidligere Sovjetrepublik Kirgisistan.

Dastanbek Djumabekov, formand for det kirgisiske parlament, har netop proklameret, at landet vil omlægge hele landbrugsproduktionen til økologi i løbet af de næste ti år.

Det lyder som en ambitiøs plan for det ca. 200.000 km2 store centralasiatiske land, som ligger klemt inde mellem Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Væk med sprøjtegift og gmo

Knap halvdelen af Kirgisistans godt seks mio. indbyggere er beskæftiget i landbruget, og som Bhutan er der tale om et meget bjergrigt land uden adgang til havet. Derfor er landet meget afhængigt af en velfungerende fødevareproduktion. Landbruget er samtidig en af de vigtigste grene af økonomien, og parlamentets besked til landbruget er klar:

"De kirgisiske landmænd må i fremtiden hverken anvende nogen form agrokemiske midler, pesticider, syntetiske stoffer, hormoner, vækstregulatorer, fodertilsætningsstoffer, GMO'er, antibiotika eller andre tilsætningsstoffer end de produkter, som er godkendt til plantebeskyttelse og som gødning i reglerne for økologisk fødevareproduktion."

ØL vil gerne hjælpe

Økologisk Landsforening er i øjeblikket involveret i et omlægningsprojekt, som hjælper Bhutan med landets igangværende omlægning, og selv om Danmark har gode erfaringer med den type opgaver i både Afrika og Asien, oplyser Per Rasmussen, International konsulent i Økologisk Landsforening, at foreningen ikke er blevet kontaktet af Kirgisistan.

”Men det kunne være en interessant opgave at hjælpe landet med at omstille produktionen til økologi. I Bhutan arbejder vi sammen med en lokal partner, som træner landmændene i bæredygtigt landbrug og lærer dem at organisere arbejdet i Family Farmer Learning Groups, og de landmænd, som har modtaget undervisning, har taget rigtig godt imod det,” siger Per Rasmussen.

Bhutan-projektet løber til udgangen af 2019.

Flere artikler fra samme sektion

Stort studie viser behov for global madrevolution for at sikre klodens fremtid

Meget mindre kød og meget mere grønt er nødvendigt for at modvirke klimaforandringerne og styrke befolkningens sundhed, konkluderer et hold af internationale forskere.

17-01-2019 4 minutter Klima & energiBæredygtighedForskning

OECD: Det er dyrt at lade landbruget slippe for en klimaindsats

Regeringen vil vente med at pålægge landbruget klimakrav og i stedet gå efter transportsektoren. Det er et dyrt valg, mener OECD.

16-01-2019 2 minutter Klima & energi

ØL: Selvfølgelig kan landbruget nedbringe sin klimabelastning

Det passer ikke, når klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) siger, at der endnu ikke findes metoder til effektivt at nedbringe landbrugets klimabelastning, lyder det fra Økologisk Landsforening.

15-01-2019 6 minutter Klima & energi