Annonce

Annonce

En græssende fåreflok med nøgne bjerge i baggrunden.

Parlamentet i det bjergrige Kirgisistan har givet landmændene ti år til at omlægge hele landbruget til økologi. Foto: Colourbox

Om ti år skal hele Kirgisistans landbrug være økologisk

Bhutan har gennem nogle år arbejdet på at blive det første land i Verden, hvor hele landbruget er økologisk. Nu følger Kirgisistan efter.

Kirgisistan følger i Bhutans baghjul. Kongedømmet Bhutan, som ligger i Himalayabjergene, arbejder i disse år på at udfase kunstgødning og sprøjtegifte for at omstille hele landbruget til økologi. Den ambition har nu smittet af på den tidligere Sovjetrepublik Kirgisistan.

Dastanbek Djumabekov, formand for det kirgisiske parlament, har netop proklameret, at landet vil omlægge hele landbrugsproduktionen til økologi i løbet af de næste ti år.

Det lyder som en ambitiøs plan for det ca. 200.000 km2 store centralasiatiske land, som ligger klemt inde mellem Kina, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan.

Væk med sprøjtegift og gmo

Knap halvdelen af Kirgisistans godt seks mio. indbyggere er beskæftiget i landbruget, og som Bhutan er der tale om et meget bjergrigt land uden adgang til havet. Derfor er landet meget afhængigt af en velfungerende fødevareproduktion. Landbruget er samtidig en af de vigtigste grene af økonomien, og parlamentets besked til landbruget er klar:

“De kirgisiske landmænd må i fremtiden hverken anvende nogen form agrokemiske midler, pesticider, syntetiske stoffer, hormoner, vækstregulatorer, fodertilsætningsstoffer, GMO’er, antibiotika eller andre tilsætningsstoffer end de produkter, som er godkendt til plantebeskyttelse og som gødning i reglerne for økologisk fødevareproduktion.”

ØL vil gerne hjælpe

Økologisk Landsforening er i øjeblikket involveret i et omlægningsprojekt, som hjælper Bhutan med landets igangværende omlægning, og selv om Danmark har gode erfaringer med den type opgaver i både Afrika og Asien, oplyser Per Rasmussen, International konsulent i Økologisk Landsforening, at foreningen ikke er blevet kontaktet af Kirgisistan.

”Men det kunne være en interessant opgave at hjælpe landet med at omstille produktionen til økologi. I Bhutan arbejder vi sammen med en lokal partner, som træner landmændene i bæredygtigt landbrug og lærer dem at organisere arbejdet i Family Farmer Learning Groups, og de landmænd, som har modtaget undervisning, har taget rigtig godt imod det,” siger Per Rasmussen.

Bhutan-projektet løber til udgangen af 2019.

Flere artikler fra samme sektion

Her kan du møde ØL på Folkemødet

Hvordan bliver hverdagsmaden mere bæredygtig og hvad med dyrevelfærden? Det er nogle af temaerne, som Økologisk Landsforening debatterer på Folkemødet på Bornholm.

11-06-2019 3 minutter EventsPolitik

Viborg Kommune tilbyder landmænd øko-omlægningstjek

En fjerdedel af landmændene i Viborg Kommune får nu tilbud om et gratis øko-omlægningstjek.

11-06-2019 3 minutter OmlægningØkologisk Landsforening

ØL har to markante ønsker til regeringsgrundlaget

Befolkningen har sammensat et folketing, der utvetydigt vil føre en mere grøn politik, mener Økologisk Landsforenings formand.

06-06-2019 4 minutter PolitikKlimaØkologisk Landsforening