Annonce

Annonce

Forskellige arter bælgsæd

Én af Planteavlsudvalgets mærkesager er at få bælgsæd i de lovpligtige efterafgrøder. Foto: Irene Brandt

Planteavlere ønsker bælgsæd i den pligtige efterafgrøde

Binder man CO2, så skal man da betales for det, lød et af budskaberne fra Planteavlsudvalgets årsmøde

»Sommerens tørke ramte planteavlen hårdt,« konstaterede formanden for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening, ØL, Søren Bilstrup, i sin beretning på udvalgets årsmøde i begyndelsen af marts.

Han glædede sig over, at ØL har haft fokus på klimaet, og udvalget bakker op om ØL’s klimaudspil.

»Men vi synes, vi skal have penge for det, hvis vi binder CO2 i jorden. Vindmøller og solceller får tilskud. Det skal landbruget også have for klimatiltag. Vi deltager i projekter om kompost, efterafgrøder og kulstofbinding. Dette er godt for klimaet og vil på sigt give en mere frugtbar jord, som vil gøre jorden mere robust i forhold til ekstremt vejr og samtidig gøre næringsstofferne mere tilgængelige,« sagde Søren Bilstrup.

Holder øje med nye trends

Nye forbrugertrends går mod mindre kød, mere grønt og vegetabilske proteiner.

»Det er noget, vi har fokus på, for det åbner et marked, den økologiske planteavl skal levere til. Samtidig kan det blive godt for både vores sædskifter og vores økonomi,« sagde Søren Bilstrup.

Han beklagede, at et stort planlagt projekt om produktion af protein for nogle år siden ikke fik bevillinger.

»Men der er interesse i ØL for området, så vi vil forsøge igen at få det på dagsordenen,« sagde Søren Bilstrup.

Han har store forventninger til, at græsprotein kommer til at løfte sædskifterne i planteavlen.

»Kløvergræssets evner som kvælstofmotor, til at sanere sædskiftet og til at binde kulstof kender vi. Nu giver produktionen af kløvergræsprotein os en mulighed for også at kunne få lidt økonomi på markerne med kløvergræs,« sagde Søren Bilstrup.

Én af Planteavlsudvalgets mærkesager er at få bælgsæd i de lovpligtige efterafgrøder.

»Vi har længe arbejdet for at få bælgplanter ind i efterafgrøderne, og meget tyder på, at der kommer en ny bekendtgørelse til sommer. Det vil være en stor hjælp til at få nogle næringsstoffer ind på specielt de ejendomme med lav tilførsel af N. Vi tror og håber, det kommer til næste år,« sagde Søren Bilstrup.

Indfasning har fyldt meget

Det fremgik af beretningen, at dét, der har fyldt mest i udvalgets arbejde, uden sammenligning har været arbejdet med nye aftale om brug af ikke økologisk gødning.

»Vi har i flere år forsøgt at flytte fokus væk fra udfasning og over på indfasning, og det synes vi nu, vi er lykkedes med, hvilket vi er stolte af, fordi det er en meget mere konstruktiv måde at arbejde på,« sagde Søren Bilstrup. Han fortsatte:

»Mange inden for økologien - med undtagelse af planteavlerne - har presset på for at vi kunne komme i gang og sænke kravet med 10-15 kg N, men dette ville ikke fremme recirkuleringen. Vi har hele tiden sagt, at hvis det er en økologisk tanke at bruge restprodukter, hvorfor er disse så i samme kategori som konventionel husdyrgødning?

På et tidspunkt var der nogle der fandt ud af at omgå reglerne, og de endte med at bruge den dobbelte mængde konventionel husdyrgødning - og denne praksis kan økologien selvfølgelig ikke leve; men dygtige medarbejdere i ØL og L&F er i en god dialog med de folkevalgte nået frem til en rigtig god aftale,« sagde Søren Bilstrup.

Udgangspunktet var, at økologerne skulle ned på 40 kg N.

»Vi vil gerne have en del af æren for, at der endte anderledes. Vi har fået biogas med, men vi havde ikke set, at regeringen ville stoppe støtten allerede far 1. januar 2020,« sagde Søren Bilstrup.

Kampvalg om udvalgspladserne

Da der skulle vælges nye medlemmer til bestyrelsen, endte det med kampvalg. På valg var: Steen Nørhede, Hans Henrik Thomsen og Kurt Jessen (genopstillede ikke).

Der skulle også vælges en ny suppleant. Den siddende suppleant, Gert Ladegaard Jensen, genopstillede heller ikke.

Allan Hartmann Hansen blev genvalgt som virksomhedsrepræsentant.

Derudover blev Rikke Friederichsen, Hans Henrik Thomsen og Ib Borup Pedersen valgt.

Steen Nørhede blev 1. suppleant, og Nicolai Dalgaard blev 2. suppleant.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik