Annonce

Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard (midt) fik tildelt 10.000 kr. i legat fra Danish Agro for deres opgave om økologiske solbærkyllinger. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Kyllinger, der spiser nedfaldne solbær, vinder pris

I GANG FOR 1 MIO: Idéen om en økologisk kyllingeproduktion, hvor kyllingerne spiser nedfaldne solbær, blev belønnet med 10.000 kr.

Lars Christensen og Rasmus Krogaard fra Bygholm Landbrugsskole vandt i 'I gang for 1 million' for deres koncept med økologiske solbærkyllinger.

De vil kombinere Lars Christensens fars økologiske solbærmark med kyllingeproduktion. De har valgt kyllinger, fordi de hjælper med at holde solbærrene rene for ukrudt og tilfører dem gødning. 

Håbet er, at kyllingerne ved at spise nedfaldne solbær vil få en special smag og en rødlig farve af solbær - sidstnævnte del skal dog testes.

”Vi forholder os til klima, dyrevelfærd og sundhed over for mennesker. Kyllinger udleder mindre CO2 sammenlignet med oksekød og svinekød. Solbær og kylling er sundt for mennesker, og disse overvejelser viser forbrugeren, at vi har taget stilling til nogle af de største udfordringer, der er i verden i dag,” skriver de i opgaven.

Skal supplere produktionen

De vil benytte mobile hønsehuse og vil have to hold á 3.000 kyllinger hver, så der i alt produceres 6.000 kyllinger om året. Af sundhedsmæssige årsager må kyllingerne ikke gå på marken, når der er bær på solbærbuskene, så de bliver først sat ud lige efter høst, hvor de kan spise nedfaldne bær.

Dagen efter at have modtaget legatet fremlagde Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard deres opgave
Dagen efter at have modtaget legatet fremlagde Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard deres opgave. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Kyllingerne skal sælges til Økogårdene, der også står for markedsføreingen og salg via nettet, mens bærrene skal sælges til Søbogård.

"Det er et super gennemarbejdet projekt, som på mange måder er helt køreklart, og de viser, at det kan lade sig gøre at starte en produktion op uden gældssætning. De har også tænkt over bæredygtighed og klima," sagde Allan Hansen fra Danish Agro, som tildelte legatet til Lars Christensen og Rasmus Krogaard.

De to studerende anerkender dog, at produktionen ikke kan være en helårsproduktion, og derfor skal de - såfremt de vælger at føre projektet ud i livet - finde en anden produktion, som kan supplere indtægten.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

ØL's bestyrelse om ny struktur i foreningen: »En nødvendig vej at gå«

De forskellige medlemsgrupper i Økologisk Landsforening skal sikres en mere ligelig repræsentation, lyder det fra bestyrelsen, der foreslår en ny struktur i foreningen.

26-01-2021 8 minutter Økologisk Landsforening

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.