Annonce

Annonce

Jørgen E. Olesen holder oplæg og står ved en talerstol

Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener, at der er for lidt tid til at nå klimamålene i fødevaresektoren. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

Professor tror ikke på, at landbruget når klimamål

Selvom institutleder Jørgen E. Olesen har bidraget til fødevaresektorens klimaanbefalinger tror han ikke på, at man når i mål.

Der er god vilje fra fødevarebranchen, men for mange forhindringer til, at man når i mål med klimatiltagene.

Sådan lyder vurderingen fra Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, af de nye klimaanbefalinger fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren. Det skriver AgriWatch.

"Jeg tror ikke, at det kommer til at ske. Jeg tror, at der er masser af praktiske problemer, barrierer og bureaukrati, der gør, at det her tager længere tid. Der skal virkelig trykkes på speederen for, at det kan lade sig gøre," siger han til AgriWatch.

Partnerskabet, der består af repræsentanter fra fødevareklyngen, NGO'er og forskningsinstitutter har sammenfattet 22 tiltag, der skal sikre, at sektoren bidrager til den nødvendige reduktion i klimabelastningen i 2030.

Man vurderer, at der er potentiale til at reducere fødevareklyngens udledning af drivhusgasser med 62 pct. i 2030 i forhold til 1990. Og gennem forskning og udvikling er der mulighed for yderligere reduktioner, så man når op på 72 pct. i 2030, svarende til en reduktion på 14,8 mio. ton.

Det højest prioriterede tiltag er at udtage lavbundsjorder, men Jørgen E. Olesen, der selv har været inde over over listen med tiltag, forklarer, at det ikke er ligetil, da knap halvdelen af jorderne vil udlede for meget fosfor, hvis de sættes under vand, og tusindvis af lodsejere skal tages med på råd.

Derudover nævnes forskning som et punkt i bestræbelserne på at nå den nødvendige reduktion, men forskning er en lang proces, og samtidig er der en potentiel konflikt i, hvordan regningen på ca. 25 mia. kr. skal betales, vurderer han.

Partnerskabets rapport blev præsenteret tidligere på ugen, men på grund af coronavirussen har det ikke ønsket at kommentere rapporten på nuværende tidspunkt.

"Lige nu arbejder vi på højtryk for at understøtte dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Derfor har vi valgt ikke at kommentere vores klimarapport for nuværende," lød det fra partnerskabets formand, Jais Valeur, og Landbrug & Fødevarers formand, Anne Arhnung i en fælles udtalelse.

Heller ikke Økologisk Landsforening, der er en del af partnerskabet, ønsker at uddybe sin holdning til rapporten - ud over at indikere at man ikke er helt tilfreds med resultatet.

"Men af hensyn til den nuværende stiuation vil vi afvente og uddybe den kritik på et senere tidspunkt," sagde foreningens adm. direktør, Helle Borup Friberg.

Fagmediet Økologisk har også været i kontakt med Klimarådets medlem professor Katherine Richardson, som efter aftale med rådet heller ikke vil udtale sig om partnerskabets anbefalinger, før corona-krisen er trappet ned.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed