Annonce

Ruben Brammer får overrakt et legat på 10.000 kr.

Ruben Brammers opgave om vegansk is fik ros for de fremtidige eksportmuligheder. Her ses han som modtager af et legat på 10.000 kr. for opgaven. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Proteinrig is hopper med på veganerbølgen

I GANG FOR 1 MIO: Opgaven om en proteinrig vegansk is har fået tildelt 10.000 kr., bl.a. for de mange markedsmuligheder som produktionen har.

Ruben Brammer, der er agrarøkonomstuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, vandt i konkurrencen ‘I gang for 1 million’ for sin idé med en proteinrig vegansk is ‘Veganice’.

Hans idé går ud på, at han vil producere en økologisk og vegansk proteinrig is. Han vil importere proteinpulveret og af dette lave en opskrift af is med en smag af chokolade. Den skal indeholde både fedt, protein og kulhydrater i en “acceptabel ratio”: Fedt skal udgøre 9 kcal/gram, kulhydrater 4 kcal/gram og protein 4 kcal/gram.

Ruben Brammer fremlagde sin opgave om vegansk is dagen efter at have fået tildelt et legat for opgaven
Ruben Brammer fremlagde sin opgave om vegansk is dagen efter at have fået tildelt et legat for opgaven. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Ruben Brammer har indtil videre valgt at importere proteinpulveret fra Kina, da det er væsentligt billigere end et dansk alternativ, som samtidig ikke er vegansk. Han er klar over, at det er en udfordring for bæredygtigheden, og derfor er ambitionen i fremtiden at få det fra danskproduceret biomasse.

Er der animalsk produktion om 10 år?

Han forventer, at markedet for veganske produkter stiger, og vurderer, at det åbner for mulig eksport. Han hæfter sig også ved, at kødmarkedet er truet af køderstatninger.

”Dette får mig til at stille spørgsmålstegn ved, om vi har animalsk produktion i Danmark om 10 år,” skriver Ruben Brammer i opgaven.

En opgave, som Nordeas Peter Christensen mener “rammer fuldstændig ned i veganertrenden”. 

“Noget andet, jeg har lagt mærke til, er skalérbarheden, både i form af produktdifferentiering - der kan jo laves mange forskellige is - og i form af eksportmulighederne,” sagde Peter Christensen og tilføjede:

“Det kan godt være, at der er et stykke vej, før man har en helt flyvefærdig model klar, men nytænkningen og skalérbarheden giver mulighed for at arbejde videre med projektet.”

Flere artikler fra samme sektion

Regeringen afviser ny målsætning for økologien

ØL's målsætning om 30 pct. økologi i 2030 er "urealistisk", mener Det Konservative Folkeparti. Liberal Alliance ønsker, at markedskræfterne - ikke politikerne - afgør målet.

24-05-2019 4 minutter Valg 2019PolitikØkologisk Landsforening

EU-kandidater vil gøre grøn mad billigere, men store partier er imod

EP-VALG: Flere EU-spidskandidater vil have sænket momsen på miljøvenlige varer. Socialdemokratiet, Venstre og Konservative er imod.

24-05-2019 5 minutter EUValg 2019

Over halvdelen af maden i offentlige køkkener skal være økologisk, mener politisk flertal

Et flertal på tværs af fløjene ønsker en national målsætning om mindst 60 pct. økologi i offentlige køkkener.

24-05-2019 3 minutter Valg 2019Det Økologiske SpisemærkePolitik