Annonce

Ruben Brammers opgave om vegansk is fik ros for de fremtidige eksportmuligheder. Her ses han som modtager af et legat på 10.000 kr. for opgaven. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Proteinrig is hopper med på veganerbølgen

I GANG FOR 1 MIO: Opgaven om en proteinrig vegansk is har fået tildelt 10.000 kr., bl.a. for de mange markedsmuligheder som produktionen har.

Ruben Brammer, der er agrarøkonomstuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, vandt i konkurrencen 'I gang for 1 million' for sin idé med en proteinrig vegansk is 'Veganice'.

Hans idé går ud på, at han vil producere en økologisk og vegansk proteinrig is. Han vil importere proteinpulveret og af dette lave en opskrift af is med en smag af chokolade. Den skal indeholde både fedt, protein og kulhydrater i en "acceptabel ratio": Fedt skal udgøre 9 kcal/gram, kulhydrater 4 kcal/gram og protein 4 kcal/gram.

Ruben Brammer fremlagde sin opgave om vegansk is dagen efter at have fået tildelt et legat for opgaven
Ruben Brammer fremlagde sin opgave om vegansk is dagen efter at have fået tildelt et legat for opgaven. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Ruben Brammer har indtil videre valgt at importere proteinpulveret fra Kina, da det er væsentligt billigere end et dansk alternativ, som samtidig ikke er vegansk. Han er klar over, at det er en udfordring for bæredygtigheden, og derfor er ambitionen i fremtiden at få det fra danskproduceret biomasse.

Er der animalsk produktion om 10 år?

Han forventer, at markedet for veganske produkter stiger, og vurderer, at det åbner for mulig eksport. Han hæfter sig også ved, at kødmarkedet er truet af køderstatninger.

”Dette får mig til at stille spørgsmålstegn ved, om vi har animalsk produktion i Danmark om 10 år,” skriver Ruben Brammer i opgaven.

En opgave, som Nordeas Peter Christensen mener "rammer fuldstændig ned i veganertrenden". 

"Noget andet, jeg har lagt mærke til, er skalérbarheden, både i form af produktdifferentiering - der kan jo laves mange forskellige is - og i form af eksportmulighederne," sagde Peter Christensen og tilføjede:

"Det kan godt være, at der er et stykke vej, før man har en helt flyvefærdig model klar, men nytænkningen og skalérbarheden giver mulighed for at arbejde videre med projektet."

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

ØL's bestyrelse om ny struktur i foreningen: »En nødvendig vej at gå«

De forskellige medlemsgrupper i Økologisk Landsforening skal sikres en mere ligelig repræsentation, lyder det fra bestyrelsen, der foreslår en ny struktur i foreningen.

26-01-2021 8 minutter Økologisk Landsforening

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.