Annonce

Annonce

Paul Holmbeck, Rasmus Prehn Aviaja Riemann-Andersen Aksel Rømer, direktør, Rømer Vegan

Paul Holmbeck t.v., Rasmus Prehn, Aviaja Riemann-Andersen fra Agrain og Aksel Rømer, direktør, Rømer Vegan var enige om, at økologi er et vigtigt redskab i den grønne omstilling af landbruget. Foto: Jakob Brandt

Rasmus Prehn flirter med flere modeller for et kommende klimamærke

Fødevareministeren vil ikke afvise, at man kan lave en model, hvor der bliver indbygget nogle klimaelementer i reglerne bag Ø-mærket.

I forbindelse med en paneldebat på Nordic Organic Food Fair i Malmø pointerede fødevareminister Rasmus Prehn (S) flere gange, at økologien giver så mange fordele, at den bliver en vigtig driver for udviklingen af fremtidens bæredygtige landbrug.

Den melding faldt umiddelbart i god jord hos de fleste af tilhørerne på den svenske økologimesse, hvor Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening, med stor tilfredshed noterede, at fødevareminister Rasmus Prehn indtil flere gange i løbet af debatten pointerede behovet for at tænke i mere holistiske baner.  

CSR-chef i Coop Thomas Roland roste også ministeren for den klare udmelding:

"Jeg er glad for, at du siger, at økologi er en del af løsningen på klimakrisen. For vi er nødt til at anlægge en holistisk tilgang til krisen og se, hvad vi hver især kan bidrage med til fortællingen om, hvad økologi gør bedre for klimaet," sagde Thomas Roland.

Han pegede desuden på længerevarende samarbejder mellem alle led i værdikæden som en af flere nøgler, der kan sætte yderligere skub i en bæredygtig vækst.

Folk går i chok over klimaet

Aksel Rømer, direktør for Rømer Vegan nævnte de høje danske produktionsomkostninger i form af løn og dyre råvarer, som en bremseklods for den ønskede vækst, og han efterlyste i den forbindelse differentieret moms på sunde fødevarer, men den model tror Rasmus Prehn ikke så meget på.

"Det har vi diskuteret i 30 år, og det er meget komplekst," påpegede ministeren for straks at lette låget til en anden omdiskuteret størrelse, idet han luftede behovet for at indføre en egentlig klimamærkning for at styre salget i en mere bæredygtig retning.

Hvordan sikrer vi os, at dansk detailhandel ikke ender i samme grøft som svenskerne, hvor klimadagsordnen har stjålet hele opmærksomheden fra økologien?

”Det er klart, at når folk kan se, at hele landsbyer i Tyskland forsvinder i et hul i jorden på grund af massive regnfald, og vi oplever store skovbrande, så vil klima være det, der er mest present. Det er dét, som folk går i chok over, og så er det klart, at der kan være en tendens til, at man kommer til at overse de værdier, der ligger bag økologien," sagde ministeren til Økologisk Nu.

I den situation mener han, at det er politikernes opgave at formidle budskabet om, at vi er nødt til at have en mere holistisk tilgang til fødevareproduktionen.

"Det er her, vi lige skal minde folk om, at vi skal huske biodiversiteten, vi skal huske vandmiljøet og vi skal huske dyrevelfærden, som er nogle af begrundelserne for, at økologi er så godt. Så hvis vi skal lave et klimamærke, kan det jo være, at vi skal udvide Ø-mærket med en eller anden form for klima+ koblet på eller noget i den stil," sagde Rasmus Prehn.

Der bliver altså ikke tale om et nyt selvstændigt mærke?

"Det kan godt være. Vi har jo allerede mange andre mærker, og forbrugerne vil gerne have Nøglehulsmærket, de vil gerne have økologi-mærket og de vil også gerne have dyrevelfærdsmærket. Det er tre på stribe, og kommer der et klimamærke, bliver det fire på stribe, og jeg tror godt, at folk kan gennemskue det her, men vi har en opgave med at få kommunikeret, at det handler om klima, men at det ikke kun handler om klima," pointerede Rasmus Prehn.

Men han mindede samtidig om, at man er nødt til at huske på, at der er folk, som lige nu med rette er i panik over klimaet.

"De kan se, at udviklingen har helt konkrete konsekvenser for klimaet, så der skal handles nu. Det er på en eller anden måde first things first. Her er vi nødt til at holde det fokus, men vi skal bare lige huske at have de andre ting med, for det er for ærgerligt at sætte alt det gode arbejder, der er blevet gjort med økologi, over styr. Vi vil økologi og ønsker at sætte turbo på økologien, og derfor skal vi tænke det ind," sagde Ramus Prehn, inden han efter knap fire travle timer vendte næsen mod København.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer