Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Står det til regeringen, bliver det fremover forbudt at sprøjte med pesticider som Roundup på visse offentlige og private arealer. Foto: Tim Reckmann/flickr/CC BY NC 2.0

Regeringen vil forbyde pesticider på offentlige og private arealer

I sit nye udspil for grønnere byer foreslår regeringen, at brugen af sprøjtemidler forbydes på visse offentlige og private arealer.

Det skal være slut med at bekæmpe ukrudt på flere offentlige og private arealer, hvis det står til regeringen. I sit nye udspil 'Tættere på - Grønne byer og en hovedstad i udvikling' foreslår den 19 initiativer, der skal styrke den grønne omstilling i landets større byer, og et af forslagene går på at begrænse brugen af sprøjtemidler i såvel det offentlige som private.

Ifølge regeringen udgør brugen en risiko for nedsivning til vores grundvand og for naturen i byerne, og derfor ønsker regeringen "et endegyldigt stop" for at sprøjte med bl.a. glyphosat på flere offentlige og private arealer.

Forslaget vækker glæde hos præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

"Rigtig god nyhed for vores natur og drikkevand, at regeringen netop har meldt ud, at de vil indføre forbud mod brug af sprøjtegifte på private og offentlige arealer. Endelig! Stort tak for det," skriver hun på Twitter.

Regeringen går i sit udspil ikke i dybden med eventuelle undtagelser for forbuddet, men skriver, at det "for eksempel" gælder flisebelagte fortovsarealer, brosten, veje og grusveje.

I en mail til Økologisk Nu uddyber ministeriet, at forbuddet gælder områder med særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet, hvilket er steder, hvor det øverste jordlag er gravet væk. Øvrige arealer vil ikke være omfattet af et forbud.

Derudover gælder forbuddet ikke let-nedbrydelige midler såsom pelargonsyre, der vil kunne bruges i stedet for glyphosat.

Forbuddet skal formes i tråd med EU's regler på området og vil bl.a. tage højde for relevante undtagelser som sikkerhedsmæssige hensyn og invasive arter.

Flere artikler fra samme sektion

Økolog er ny rådgiver for Greenpeace og vil kæmpe for færre husdyr

At få ændret landbrugspolitikken er som kampen mellem David og Goliat, mener Helene Hansen, der er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. Selv er hun uddannet økolog og ønsker et mere plantebaseret, økologisk landbrug.

15-06-2021 4 minutter Politik

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

15-06-2021 3 minutter Akvakultur

Et nyt biodiversitetsråd skal rådgive regeringen

Folketinget har besluttet at nedsætte et uafhængigt organ af eksperter, der fremover skal rådgive om indsatser på naturområdet.

14-06-2021 2 minutter Biodiversitet,   Politik