Annonce

Annonce

Pia Olsen Dyhr ses i profil

SF går til finanslovsforhandlingerne med krav om styrket beskyttelse af drikkevandet. Foto: William Vest-Lillesøe

SF vil have afsat 100 mio. kr. til beskyttelse af drikkevandet

På finansloven vil SF have afsat 100 mio. kr. til at beskytte grundvandet og rense forurenede grunde. Af andre værktøjer til at sikre det rene drikkevand nævnes økologisk drift eller skov.

Beskyttelsen af det danske drikkevand bliver et hovedkrav fra SF i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Det oplyser partiet i forbindelse med sit sommergruppemøde.

"Vores drikkevand er truet, og jeg er alvorligt bange for, vi ender med at købe drikkevand i plasticflasker, hvis vi ikke gør noget drastisk nu. Derfor skal vi danne ring om vores drikkevand og sikre det mod alle former for forurening," siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

I partiets udspil henvises der til en opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening, som viser, at der er langt flere rester af sprøjtegifte i vores grundvand end hidtil troet. I juni kunne Jyllands-Posten berette, at der nu er pesticidrester i over halvdelen af de vandprøver, der bliver taget fra danske vandværker. Med til historien hører dog, at man også er begyndt at teste for flere midler end tidligere.

Helt konkret vil SF have afsat 100 mio. kr. årligt på finansloven til at styrke indsatsen mod kilderne til forurening, hvad enten det er landbrug, virksomheder, grundejere og offentlige institutioner, samt oprensning af forurenede grunde i vandindvindingsområderne.

Pengene kommer oven i partiets forslag om at etablere såkaldte grundvandsparker, der skal værne om drikkevandet. Det kan være beskyttelse i form af skov, fri natur, græssende dyr eller økologisk planteavl, og uanset valg af løsning skal der være et forbud mod brugen af skadelige pesticider. Hertil vil partiet etablere en grundvandsfond på otte mia. kr. primært til opkøb af arealer, som udlægges til natur, og frem mod 2027 vil partiet indfase et forbud mod pesticider i vandindvindingsområderne

"Vi har kæmpet mod forurening af drikkevandet i årevis, men der er bare ikke blevet gjort nok. Det skal vi ændre nu. Finansloven skal være et historisk vendepunkt for beskyttelse af vandet. Det er nu, vi skal sikre et totalforsvar mod forureningen, uanset hvor kommer fra. Vores børn og børnebørn skal også kunne drikke rent vand fra hanen," siger Pia Olsen Dyhr.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer