Annonce

Annonce

Et biogasanlæg ses udefra

Med energiaftalen fra 2018 besluttede samtlige partier i Folketinget at stoppe den nuværende støtteordning til nye biogasanlæg i 2020 og at indføre et loft over støtten til produktionen. Foto: Colourbox

Skæringsdatoen for biogasstøtte bliver rykket

Energiforligskredsen har rykket skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse til biogasanlæg grundet utilsigtede virkninger.

Muligheden for at få biogasstøtte er blevet forlænget, efter at Energiforligskredsen har besluttet at rykke skæringsdatoen til senere på året. Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse

Oprindeligt var det besluttet i kredsen, at biogasanlæg, der tilsluttes efter 1. januar 2020, ikke kan få støtte under den nuværende ordning. Man etablerede imidlertid en dispensationsmulighed, så biogasanlæg, der havde fået myndighedsgodkendelser samt foretaget “betydelige, irreversible” investeringer pr. 8. februar 2019, kunne få støtte ved tilslutning i en periode efter 2019. Det er datoen 8. februar, som nu rykkes til 1. juli, da der ifølge ministeriet har vist sig at være “utilsigtede virkninger”. 

“Biogas er en vigtig del af den grønne omstilling, og Danmark er et førerland inden for biogas. Derfor er jeg også glad for, at vi i dag er blevet enige om at tilpasse vilkårene, så vi ikke trækker tæppet væk under nogle få anlæg, som er meget langt fremme,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i pressemeddelelsen.

Biogasbranchen udtrykker glæde over forligskredsens beslutning.

“Det er særdeles positivt, at alle Folketingets partier har bakket op om en justering af kriterierne for de anlæg, som var langt i myndighedsgodkendelserne, og havde måttet investere irreversibelt for at nå at komme videre med projekterne,” lyder det fra Henrik Høegh, formand for Biogasbranchen, i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Får betydning for økologiske anlæg

Økologisk Landsforening vurderer, at ændringen betyder, at man får to anlæg i gang på Sjælland samt et i Jylland, som økologer kan få gavn af.

Puljen på 240 mio. kr. per år til nye anlæg, som indgår i energiaftalen fra 2018, bliver samtidig reduceret for at skaffe finansiering til støtteomkostningerne til de anlæg, som bliver berettiget til støtte efter udskydelsen af skæringsdatoen.

Det er også besluttet at give dispensation til de anlæg, som inden 1. april 2019 har indgået en tilslutningsaftale med gasdistributionsselskabet, hvor nettilslutning er aftalt til før 1. januar 2020, men hvor tilslutningen bliver forsinket af uforudsete hændelser.

Med energiaftalen fra 2018 besluttede samtlige partier i Folketinget at stoppe den nuværende støtteordning til nye biogasanlæg i 2020 og at indføre et loft over støtten til produktionen.

Flere artikler fra samme sektion

ØL-formand efter ministermøde: Forventer handling bag ordene

Efter sit møde med den nye fødevareminister ser Per Kølster positivt på det politiske samarbejde. Klima, næringsstoffer og landbrugsstøtte var blandt emnerne.

21-08-2019 3 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

21-08-2019 4 minutter KlimaForskning

Stort økologisk fællesskab får nu 100 pct. grøn strøm

USA's største sammenslutning af økologer køber udelukkende grøn strøm til deres hovedbygninger. Samtidig er der sået blomster omkring solcellepanelerne for at understøtte biodiversiteten.

21-08-2019 2 minutter KlimaUdlandBiodiversitet