Annonce

Annonce

Annonce

Johanne Schimming er en af de små producenter, der har følt sig ramt af de hidtidige kontrolregler. Arkivfoto: Irene Brandt

Små fødevarevirksomheder skal have færre kontrolbesøg

Økolog Johanne Schimming er som en af de små producenter lettet over de nye regler, som bl.a. Økologisk Landsforening har kæmpet for.

Det bliver lidt lettere at drive en lille fødevarevirksomhed, efter at politikerne har besluttet, at de skal have færre kontrolbesøg.

Som det har været hidtil, har der været relativt mange kontrolbesøg, fordi kontrollen udføres af forskellige kontrollører, der hver er specialiseret inden for et bestemt område, men med den nye aftale, der er en del af den såkaldte småskalapakke, kan landbrug med salg via egen gårdbutik eller direkte til lokale butikker, restauranter eller storkøkkener i højere grad vælge, om de vil slå kontrolbesøgene sammen, så de varer længere tid og har fokus på flere emner, eller om de vil fortsætte med kortere og mere specifikke besøg.

Det glæder økolog Johanne Schimming fra Hegnsholt Hønseri nær Lejre. Hun ser det som en lettelse, at der fremover kommer færre kontrolbesøg.

"Jeg har et år oplevet at få op til 15 meldte og uanmeldte besøg. Når man har en lille virksomhed, hvor man også har bopæl, er det en stressfaktor at skulle smide alt, hvad man har i hænderne, hver gang der kommer kontrolbesøg. Derfor sætter jeg stor pris på, at de nu kan blive samlet," siger hun.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) fastslår, at myndighederne hverken vil gå på kompromis med fødevaresikkerheden eller dyrevelfærden.

"Men det skal være lettere at drive en mindre fødevarevirksomhed. På den måde gøder vi jorden for spændende lokale idéer, som forhåbentlig kan blomstre og skabe madglæde, oplevelser og arbejdspladser i hele Danmark," siger han i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen vil også se på mulighederne for at ændre mængdegrænserne for salg af kyllinger og kaniner ved stalddørssalg, og så vil styrelsen flere gange årligt afholde informationsmøder for nye fødevarevirksomheder.

Med aftalen er Økologisk Landsforening (ØL) nået i mål med en af de politiske indsatser, som foreningen i flere år har arbejdet for i samarbejde en række andre aktører. Reglerne har hidtil været udformet med større aktører for øje og har derfor ikke matchet produktionsforholdene, mener foreningen.

Derfor vækker det glæde, at politikerne nu har vedtaget en aftale, der sikrer bedre muligheder for småskalaproducenterne.

"Det er noget, vi sammen med Lejre Kommune har arbejdet på i et par år, godt hjulpet på vej af interessen i kokkemiljøet, hvor Christian Puglisi blandt andre har markeret sig. Vi skal sikre et økonomisk grundlag for alsidige produktioner, der arbejder fra jord til bord, og deres hverdag skal være nemmere," siger Sybille Kyed, der er fødevare- og landbrugspolitisk chef i ØL.

Foreningen vurderer, at småskalalandbrugene kan være med til at skabe vækst og beskæftigelse i landdistrikterne og samtidig styrke den økologiske sektor.

Småskalapakken er en del af Fødevareforlig 4 fra oktober 2018. De nye initiativer er støttet af hele forligskredsen, der består af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd